Đemila i Chris Gabriel uručili donaciju Udruženju za Down sindrom Mostar: Osmijeh na licu djece nema cijenu

Home

Đemila i Chris Gabriel uručili donaciju Udruženju za Down sindrom Mostar: Osmijeh na licu djece nema cijenu


Porodice sa djecom sa posebnim potrebama u BiH svakodnevno se susreću sa brojnim teškoćama, nemarom nadležnih, ali i institucija, a djeca su najčešće diskriminirana.

Rijetki su svijetli primjeri pomoći i podrške ovim porodicama ili udruženjima koja se bore da djeci obezbijede sve što im je potrebno, a jedan od njih dolazi iz Mostara. Srećom, postoje pojedinci zainteresirani za potrebe te djece, koji osluškuju njihove probleme i nastoje pomoći.

sda

Đemila Talić Gabriel, počasna konzulica BiH za regiju Novi Južni Vels i istaknuta humanitarka, jedna je od njih. Talić Gabriel sa suprugom Chrisom Gabrielom boravila je u posjeti Udruženju za Down sindrom Mostar, gdje je u prijatnoj atmosferi sa čelnicima udruženja razgovarala o svim problemima s kojim se susreću njeni članovi, te se družila i razgovarala sa djecom iz ovog udruženja.

- Razlog naše posjete je taj što smo u akciji „Iznajmljivači sa srcem“ upoznali dvogodišnjeg dječaka Josipa Marića iz Mostara, koji sa porodicom boravi u Neumu kao naš gost. Jednostavno, oboje smo se zaljubili u njega. U razgovoru s Josipovim roditeljima smo saznali koje su potrebe ove djece, te na koji način oni nastoje prevazići poteškoće. Sve to nas je ponukalo da posjetimo udruženje i pomognemo. Djeca su nas s radošću dočekala, a njihov osmijeh nema cijenu. Upoznali smo i dvadesetjednogodišnju Dariju Delić, koja je od septembra prva zaposlena osoba sa Down sindromom u Mostaru, a tek druga u Bosni i Hercegovini. Pričala nam je o prvim danima na poslu - kaže Đemila Talić Gabriel.

Prilikom posjete bračni par Gabriel uručio je donaciju udruženju koja će biti dovoljna za plaćanje logopeda za dvadeset i troje djece, kao i za ostale potrebe u narednih šest mjeseci. Želja im je, kako kažu, da skrenu pažnju na probleme porodica sa djecom sa posebnim potrebama, s nadom da će i druge animirati da se zainteresuju i pomognu ovakvim udruženjima.

 

(Izvor: PR)

Tagovi
Objavio: Tue, 05/09/2017 - 11:24

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top