Demobilisani borci ponovo na ulicama traže svoja prava: Ne igrajte se s nama

Nezadovoljni demobilisani borci Armije RBiH i HVO-a, kao što se i očekivalo, tačno u 12 sati počeli su se okupljati u nekoliko bh. gradova.

Naši reporteri zabilježili su okupljanje manjih grupa bivših boraca u Sarajevu, Zenici, Tuzli i Bihaću, a borci bi se, prema dostupnim informacijama, mogli okupiti i u Ljubuškom i blizu GP Bijača. 
 

Demobilisani borci blokirali petlju Šićki Brod



Grupa demobilisanih boraca Armije RBiH tačno u podne blokirala je petlju Šićki brod u Tuzli. Kako su kazali, blokada će trajati 15 minuta kao znak upozorenja, a ukoliko im se niko od nadležnih ne obrati glavni saobraćajni čvor u TK u blokadi će ostati do daljnjeg.

Demobilisani borac Mehmed Terzić kratko je kazao da su ih na ovaj korak natjerali neodgovorni predstavnici vlasti, posebno resorni ministar Salko Bukvarević.

Podsjetimo, borci su nezadovoljni nesazivanjem sjednice Parlamenta Federacije BiH, na kojoj bi se razmatrali njihovi zahtjevi o utvrđivanju tačnog registra boraca, minimalnoj naknadi na osnovu registra i ukidanje finansiranja svih boračkih organizacija.
 

Blokada saobraćaja na GP Bijača



U Sarajevu ispred zgrade Parlamenta FBiH okupilo se blizu 20 demobilisanih boraca sa istim zahtjevima. Radi se o bivšim borcima koji su u proteklom periodu protestvovali ispred zgrade Vlade FBiH. 

Okupljeni borci nisu bili raspoloženi za izjave na pitanja novinara.

Kao što je i najavljeno, zbog protesta građana od 12 sati obustavljen je saobraćaj na graničnom prelazu Bijača.

U Bihaću protestuje grupa od šest demobilisanih boraca iz Cazina, a koji su danas stigli pred zgradu Ministarstva za pitanje boraca i RVI Unsko-sanskog kantona. 

"Mogu reći da imamo odličnu saradnju sa udruženjima. Održao sam sastanak sa Koordinacijom udruženja sa prostora USK prije desetak dana, a na kojem smo jasno rekli da smo protiv bilo kakvih protesta", rekao je ministar za pitanje boraca i RVI Unsko-sanskog kantona Dževad Mlakoč.

"Na proteste se neće odazvati niko iz Bihaća, Bosanskog Petrovca, Sanskog Mosta, Bosanske Krupe, Velike Kladuše i tako dalje. Trenutno imamo samo grupu demobilisanih boraca iz Cazina", kazao je Malkoč. 

Uskoro opširnije...