Polugoli demonstranti prekinuli sjednicu britanskog parlamenta

Polugoli demonstranti koji su se okupili u britanskom parlamentu prekinuli su raspravu Brexitu nakon što su se svojim stražnjicama prislonili na staklenu galeriju koja se nalazi iznad poslanika.

Na sjednici na kojoj se raspravljalo hoće li velika Britanija napustiti Evropsku uniju 11 polugolih demonstranata iz grupe "pobuna protiv istrebljenja" tražila je pravdu za klimu. Na leđim su imali ispisane slogane "Kilmatska prava odmah"; "SOS"; "Za cijeli život".

Svojim protestom željeli su da privuku pažnju političara na klimatsku i ekološku krizu. 

"Klimatske promjene su flagrantno i nepromišljeno ignorirane od naše vlade i medija, zbog toga smo ovu značajnu sjednicu na kojoj se govori o Brexitu iskoristili da skrenemo pažnju na to što se dešava. Skidanjem u parlamentu stavili smo se u jednu ranjivu poziciju i pokušali pokazati koliko je velika klimatska i ekološka kriza“, rekao je jedan od aktivista Mark Ovland.

Demonstranti su također ljepilom zalijepili šake za staklo pa je policija morala intervenisati. Iz policije su kazali kako je 12 osoba uhapšeno zbog neprimjerenog ponašanja u javnosti, prenosi Klix.

Protest je započeo tokom govora zastupnika laburista Petera Kylea, a ostali zastupnici su mu čestitali što je uspio održati govor uprkos ometanjima. nekim zastupnicima je ovaj događaj čak bio i smiješan. 

Incident je trajao oko 25 minuta.