Deset mrtvih u napadu na rezidenciju britanske sigurnosne agencije u Kabulu

Deset osoba je ubijeno i 19 ranjeno u napadu na rezidenciju britanske sigurnosne agencije u afganistanskoj prijestolnici Kabulu, saopćili su zvaničnici.

Policija je objavila da je bombaš samoubica detonirao eksploziv u blizini rezidencije grupe G4S, britanske sigurnosne agencije koja ima ugovor da obavlja poslove u Afganistanu. Zatim su drugi borci počeli razmjenu vatre sa sigurnosnim snagama u tom području.

Glasnogovornik policije Basir Mujahid rekao je da snage sigurnosti sada drže područje pod kontrolom.

Najib Danish, glasnogovornik Ministarstva unutrašnjih poslova, rekao je za Al Jazeeru da se tu nalazi i industrijska zona na glavnoj cesti, koja vodi iz Kabula prema istočnom dijelu zemlje.

Još niko nije preuzeo odgovornost za napad.

Eksplozija se desila nekoliko sati nakon što je afganistanski predsjednik Ashraf Ghani rekao na konferenciji Ujedinjenih naroda u Ženevi da planira tražiti mirovni sporazum s talibanima.

Najmanje 30 afganistanskih civila ubijeno je u američkim zračnim udarima, saopćili su ranije u srijedu zvaničnici i mještani napadnute oblasti, predstavljajući posljednje žrtve u intenziviranoj američkoj kampanji zračnih udara koja ima za cilj prinuditi talibane da se uključe u mirovne pregovore.

Snage pod vodstvom NATO-a u Afganistanu saopćile su da su se afganistanski vojnici i njihovi američki savjetnici našli pod vatrom talibanskih boraca u njihovoj kasarni u oblasti Garmsir i da su pozvali zračnu podršku, ali da kopnene snage nisu znale da ima civila u njihovoj blizini.

Guverner pokrajine Helmand Mohammad Yasin Khan izjavio je da su vojnici pozvali na zračne udare protiv talibanskih boraca u Garmsiru, u kojima su ubijeni i civili, i talibani.

Snage iz NATO misije "Odlučna podrška" saopćile su da su talibani, naoružani mitraljezima i ručnim raketnim bacačima, napali afganistanske vojnike i njihove američke savjetnike.

Ujedinjeni nacije su saopćili da je broj civilnih žrtava u zračnim udarima u prvih devet mjeseci ove godine skoro veći nego u svakoj pojedinačnoj godini od 2009.

Povećanje broja civilnih žrtava uslijedilo je nakon naglog intenziviranja zračnih udara, u cilju prisiljavanja talibana da prihvate mirno rješenje 17-godišnjeg rata, prenosi Reuters.