Mađarska zabranila beskućnicima da spavaju na ulicama

Ne poslušaju li tri puta unutar razdoblja od 30 dana, policija ih može pritvoriti i uništiti im lične stvari.

Strogi, novi zakon, koji beskućnicima zabranjuje spavanje na mađarskim ulicama, stupio je danas na snagu, a grupe za ljudska prava kritiziraju ga i kažu da je nehuman.

Zakon je donesen nakon ustavnog amandmana prihvaćenog u junu, kojim se spavanje beskućnika na javnom mjestu tretira kao krivično djelo.

Policija je, prema novom zakonu, ovlaštena narediti beskućnicima da se presele u skloništa.

Ne poslušaju li tri puta unutar razdoblja od 30 dana, policija ih može pritvoriti i uništiti im lične stvari.

Desničarska vlada premijera Viktora Orbana rekla je da je cilj novog zakona beskućnicima osigurati primjerene životne uvjete te da je za tu svrhu namijenila novac.

Međutim, Gabor Ivanji (Ivanyi), voditelj grupe "Oltalom" (sklonište), u sklopu kojeg djeluju skloništa koja obuhvaćaju 600 kreveta u Budimpešti, rekao je da vlada nije uspjela obaviti dobar dijalog s dobrotvornim organizacijama prije nego što je donijela zakon.

- Taj zakon služi zastrašivanju beskućnika, da ih se natjera da napuste ulice -  rekao je Ivanji i dodao da su oni uplašeni i ne znaju šta da rade. 

U ponedjeljak ujutro nestali su svi beskućnici u centru Budimpešte, gdje ih je inače bilo mnogo.

Vlasti kažu da su namijenile 9 milijardi forinti (oko 54 miliona maraka) za brigu o beskućnicima u budžetu za 2018.

- Vjerujemo da beskućnicima moramo dati dodatnu pomoć, a ne dodatna prava -  rekao je u subotu novinarima državni sekretar Bence Retvari, prema videosnimku objavljenom na internetskoj stranici "HirTv".