Detalji akcije: Hapšenja zbog lažnih diploma

Tužilaštvo USK zatražilo je od Suda u Cazinu pritvor za samo jednog uhapšenog u akciji "Pečat". Preostalh osam, među kojima je i zaposlena u Ministarstvu pravde RS Vesna Iličić, su pušteni na slobodu. Pitanje lažnih diploma od početka godine potresa BiH, brojne institucije najavile su reviziju diploma, no iz Agencije za zaštitu ličnih podataka, provjere bez valjanog obrazloženja krše pravo na privatnost zaposlenih.

Osam od devet uhapšenih u akciji "Pečat" na slobodi je. Tužilaštvo USK sudu u Cazinu predložilo je mjeru pritvora za prvoosumnjičenog u ovom slučaju, prenosi N1.

"Zbog postojanja tri pritvorska razloga, i to zbog opasnosti od bjekstva, uticaja na svjedoke, i opasnosti da će ponoviti krivično djelo", kazala je Irena Marjanović, portparol Tužilaštva USK.

Tokom jučerašnje akcije sa osam pretresenih lokacija SIPA je između ostalog izuzela pečate, doplome o završenoj srednjoj školi, zahtjeve za upis u srednju školi, akte vezane za zapošljavanje, prazne radne i pripravničke knjižice, ugovore i druga dokumenta, saoošteno je iz ove Agencije.

Jedno od poznatih, juče privedenih lica je Vesna Iličić zaposlena u Ministarstvu pravde RS. Iz Ministarstva danas saopštavju, da Iličić nije uhapšena u svojstvu službene osobe, te da se njenim statusom može baviti isključivo Tužilaštvo USK.

"Ministar pravde u Vladi Republike Srpske je, u skladu sa zakonom datim ovlaštenjima, dana 08.02.2019. godine, donio rješenje o udaljenju Iličić Vesne iz Ministarstva pravde, a udaljenje će trajati dok za to budu postojali razlozi", navodi se u saopćenju Ministarstva pravde RS.

Afera diploma otvorila je pandorinu kutiju obrazovanja u BiH, pa su se javnosti postavilo pitanje autentičnosti diploma, među kojima i diplome ministra energetike i rudarstva RS Petra Đokića.

"Moram reći jednu ružnu činjenicu koja je istina, ja kada sam birao ministra Đokića za ministra, nisam ga birao po njegovoj diplomi. On je prijedlog svoje partije i ja sam ga prihvatio kao takvog. Pozivam vas, radite nešto, provjeravajte, kad vi budete istražili objavite", kazao je Radovan VIšković, premijer RS.

Ranije su iz Ministarstva nauke i tehnologije RS najavili moguću provjeru diploma u Vladi RS.

"Još uvijek smo u fazi razmatranja pokretanja takvih inicijativa, ali one moraju biti vrlo selektivne, jer jedna šira inicijativa po tom pitanju oduzela bi ogromno vrijeme", pojasnio je Srđan Rajčević, ministar nauke i tehnologije RS.

Da bi se diplome selektivno trebale provjeravati, i da se ne treba generalizovati, i stavljati sumnja na svaku diplomu slažu se i u Agenciji za zaštitu ličnih podataka. Na upit Zajedničke službe Parlamenta BiH o provjeri diploma zaposlenih dali su negativno mišljenje.

"Kada bi oni izvršili provjeru, da li postoji način da se na bilo koji način tereti. Oni bi trebali navesti. Evo hipotetički sada da oni krenu u to i da neko od zaposlenih prigovori mi bi pitali sekretarijat Parlamentarne skupštine, šta je pravni osnov i svrha", kazao je Petar Kovačević, direktor Agencije za zaštitu ličnih podataka.

Od kada je magazin Žurnal objavio da se u BiH diploma srednje škole može kupiti za 2500 hiljade KM, više institucija je najavilo provjeru diploma zaposlenih. No do sada niti jedna nije realizovana.