Detalji susreta Vladimira Putina i Milorada Dodika u Beogradu

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik danas je u Beogradu, u razgovoru s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, izrazio zadovoljstvo zbog razvoja zajedničkih projekata Rusije i RS i naglasio da Republika Srpska želi učestvovati u "Turskom toku".

Dodik je rekao da RS, u skladu s tim, priprema projektnu dokumentaciju jer je za nju to vrlo važno. On je rekao da Republika Srpska s ruskim kompanijama radi termoelektrane u RS, što je, također, ocijenio kao veoma važno, piše Avaz.ba

Nakon što je Putin Dodiku na početku sastanka čestitao na dobrom rezultatu postignutom na prošlim izborima, Dodik mu je prenio da u procesu formiranja organa u BiH ima zastoja, kao što je uobičajeno u BiH.

- BiH uvjetuje formiranje institucija putem ka NATO-u, što mi, naravno, odbijamo, tako da će taj proces trajati dugo - rekao je Dodik ruskom predsjedniku.

Dodik je rekao da je Republika Srpska završila konstituiranje vlasti, ali da na nivou BiH neki nisu zadovoljni, te zato i opstruiraju formiranje vlasti. On je rekao da mu je drago što se sastao s Putinom.

Ovaj dio sastanka je bio otvoren za medije. Sastanku su prisustvovali i predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović i šef predstavništva RS u Moskvi Duško Perović.