DETALJI TRAGEDIJE U KOSTELIMA: Objavljen identitet nastradalih

Dana 02.08.2018.godine oko 13,30 sati putem telefona dežurna služba I Policijske uprave PS Bihać, zaprimila je dojavu od strane zaštitara agencije „Bakrač“ B.A rođenog 1982. godine u Bihaću, a koji se u tom momentu nalazio na fizičkom obezbjeđenju objekta hidroelektrana „Una“ u naselju Kostela, Grad Bihać, da je unutar objekt došlo do eksplozije u kojoj su nastradali uposlenici elektroprivrede.

Na lice mjesta upućena je patrola policije PS Bihać, vozilo VJ Grada Bihać i medicinsko vozilo sa uposlenicima Doma zdravlje „Poliklinika“ Bihać, koji su po dolasku na lice mjesta potvrdili tačnost prijave, te su pristupili izvlačenju unesrećenih lica, ali zbog opasnosti od trovanja sa štetnim plinovima koji su se osjetili iz prostorije u kojoj su se nalazili unesrećeni, zatražena je intervencija i druge medicinske ekipe Doma zdravlje „Poliklinika“ Bihać, koji su po dolasku na lice mjesta sa sobom donijeli boce sa kisikom. Pripadnici VJ Grada Bihać, policije i medicinari Doma zdravlja su uspjeli iz prostorije izvući jedno unesrećeno lice koje je davalo znake života, a radi se o Č.I  rođenom 1958. godine u Bihaću, koji je vozilom hitne pomoći prevezen u KB Dr. „I.Ljubijankić“ u Bihaću, gdje mu je ukazana neophodna medicinska pomoć i isti je zadržan na daljnjem liječenju, dok su na licu mjesta nesreće pripadnici VJ Grada Bihać, policije,  medicinsko osoblje Doma zdravlja i uposlenici hidrocentrale Una, nastojali doći do drugih unesrećenih lica. Nakon štio su uspjeli da iz prostorije u kojoj se nesreća dogodila izvuku svu trojicu unesrećenih, pristupilo se reanimaciji istih pošto nisu davali znakove života, a radi se o licima S.E rođen 1972. godine u Bihaću, M.S rođen 1962. godine u Bihaću i M.A rođen 1961.godine u Bihaću i nakon svih nastojanja medicinskog osoblja da na licu mjesta reanimiraju lica isti nisu reagovali na reanimaciju te su prevezeni u KB Dr. „I.Ljubijankić“ u Bihaću gdje je nastavljeno da pokušajima reanimacije lica. Nakon svih pokušaja medicinskog osoblja KB Dr. „I.Ljubijankić“ u Bihaću, od strane dežurnog doktora H.I je konstatovana smrt kod sva tri lica.

O samom događaju upoznato je Kantonalno tužilaštvo USK-a po čijem nalogu su pripadnici Sektora kriminalističke policije MUP-a USK-a Bihać, po formiranju uviđajne ekipe pristupili vršenju uviđajnih radnji u cilju utvrđivanja uzroka nastanka nesreće. U vremenu od 15,30 do 19,30 sati uviđajne radnje su sprovedene te je za dan 03.08.2018. godine zakazana i obdukcija nastradalih lica kako bi se ustanovio uzrok smrti kod istih, to jeste kao bi se došlo do bitnih činjenica koje bi u daljnjem radu rasvjetljavanja ovog događaja pomogle istražiteljima u dokumentovanju istog.

Licima koja su se zatekla na samom licu mjesta i koja su pomagala prilikom izvlačena unesrećenih, zbog toga što su se žalili na probleme prilikom disanja ukazana im je pomoć u KB Dr. „I.Ljubijankić“ u Bihaću, a radi se o licima: B.A rođenog 1982. godine u Bihaću, K.R rođen 1968. godine u Bihaću, P.S rođen 1966. godine u Bihaću, D.DŽ rođene 1997.godine u Bihaću, B.A rođen 1996.godine u Bihaću, D.M  rođen 1997.godine u Bihaću i S.D rođen 1980.godine u Bihaću i kod isti su konstatovane Lakše tjelesne povrede i isti su hospitalizirani u KB Dr. „I.Ljubijankić“ u Bihaću radi praćenje stanja.