Direkcija za ceste nelegalno dijelila poslove zimskog održavanja?

Home

Direkcija za ceste nelegalno dijelila poslove zimskog održavanja?


Renata i Amir Behić iz Bihaća, vlasnici firme "Behić Sanny Boy" danas će sa svojim radnicima, njih 140,  protestirati  ispred zgrade Direkcije za ceste USK i  Vlade USK.

Kao razlog navode to što je, navodno, Nurudin Osmanović, direktor Direkcije  za ceste USK, pod pritiskom ministra privrede Hase Hajrulahovića, kadra SDA iz Cazina, na nezakonit način eliminirao iz poslova održavanje cesta u Krajini.

Prevarantske cijene

Oni tvrde da je Osmanović poslove dao  firmama "E-Beganović" , "Kendić" i "El gradnja", a izbacio kompanije "Kovgrad" iz Bužima i "Behić Sanny Boy" iz Bihaća.

- Osmanović je to morao uraditi kako bi zadržao direktorsku poziciju, a pokušaji  da "uvali" u poslove firmu  "E-Beganović"  traju duži period. Na kraju je to i uspio  u manipulativnom pregovaračkom postupku kada je  "progurao" firme  koje su ponudile  prevarantske cijene samo  da bi dobile poslove - kažu Behići.

Behići, kažu da Osmanović manipulira istinom o realnim cijenama kvalitetnog 24-satnog održavanja cesta  u zimskim uvjetima, za šta, tvrde,  imaju dokaze. Zbog toga će osim zahtjeva za inspekcijske preglede, kako kažu,nezakonitih aktivnosti na krajiškim cestama, poduzeti i druge mjere kod državnih organa.

Inače, na pet LOT-ova na krajiškim cestama  po "ubrzanom" pregovaračkom postupku  za zimsko održavanje poslove su dobili DOO "Grupex", DOO " E-Beganović" i DOO " Mujezinović". Behići tvrde da  "Grupex"  nije mogao učestvovati na pregovaračkom postupku , jer  je u pretkvalifikacijskom postupku eliminiran.

No, Nurudin Osmanović, direktor Direkcije za ceste USK, kaže da ništa od ovoga nije tačno, te da je firma "Behić Sanny Boy" prilikom pregovaračkog postupka  na prvom dostavljanju ponuda ponudila cijenu od 164.000 KM da bi u u drugom ovu sumu povećala za čak 200.000 KM, zbog čega nije prošla.

Osmanović: Sami sebe eliminirali

- Da je firma "Behić Sanny Boy" povećala prvu ponudu za PDV, na šta su se žalili, sigurno bi prošli, a oni su novom ponudom od 395.000 KM sami sebe eliminirali-  ističe Osmanović, negirajući bilo kakav politički uticaj. Pokušali smo kontaktirati prozvanog ministra Hajrulahovića, ali je jučer bio nedostupan.

Taksi kamioni

Na pitanje zna li da su uposlove održavanja cesta uključeni " taksi-kamioni",  odnosno firme sa kamionima koje nemaju licence za održavanje cesta, DOO "Kendić" i DOO "El-gradnja" Osmanović odgovar da prvi put čuje za te frime.

- No, onaj ko je dobio posao može uzeti podizvođače - kaže Osmanović.

Sporne reference

Behići tvrde da frima "E-Beganović" nema svoju mehanizaciju nego je unajmljuje od "Gali-promet". Uz to, kažu Behići, ta frima nema ni zaposlenog diplomiranog inžinjera već je u maju ove godine sklapila ugovor o saradnji sa Adnanom Alagićem, zaposlenim u bihaćkom "Vodovod" Bihać. Na aktu Poreznog ureda Bihać od 26  prijavljenih radnika 19 je prijavljeno u martu ove godine.

avaz

Objavio: Pon, 05/12/2011 - 03:20

Facebook komentari

Back to top