Direktor Ikanović iz Novog Travnika: Testiramo prvu bh. haubicu

Home

Direktor Ikanović iz Novog Travnika: Testiramo prvu bh. haubicu


Direktor BNT Novi Travnik Adis Ikanović potvrdio je za INS da je u toku provođenje probnih testiranja prve bh. haubice na poligonu u Novom Travniku, ali da ništa više o detaljima ovih aktivnosti ne može iznositi u javnost.

"Ispitivanja se rade na našem poligonu i ništa više o tome ne možemo reći" ,dodao je.

On je naglasio da će se navedena aktivnost nastaviti i u narednih pola godine, jer je riječ o veoma kompliciranim zadacima.

Inače, za početak jula najavljeno je poligonsko ispitivanje  gađanjem za haubice H-155 mm i H-122 mm.  

Kako su ranije pisali mediji, razvoj haubice traje već godinama i riječ je o oružju koje je skoro u potpunosti bh. proizvod. 

Bh. haubica ima domet 40 kilometara, automatsko punjenje šest granata, kompjutersko GPS navođenje. Haubica ima NATO kalibar 155 mm i malu težinu. Prednost bh. haubice je u tome što će biti za oko 20 posto jeftinija od konkurencije i koštat će oko milion KM.

Prva bh. haubica u međuvremenu je dobila konkurenciju.

Srbija je ovih dana predstavila svoje „najmoćnije artiljerijsko oružje“, haubicu "Aleksandar" domaće proizvodnje. A tamošnji mediji o tome s oduševljenjem izvještavaju.

Bh. i srbijanska haubica imaju dosta sličnih karakteristika, bar prema onim podacima koji su dostupni javnosti i praktično će biti konkurencija kada je riječ o prodaji na svjetskom tržištu. 

 

(Izvor:ins.ba)

 

Tagovi
Objavio: Čet, 13/07/2017 - 17:41

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top