Direktori javnih šumskih preduzeća u FBiH protiv novog zakona

Home

Direktori javnih šumskih preduzeća u FBiH protiv novog zakona


Direktori svih šumsko-privrednih društava u Federaciji BiH (FBiH), uključujući i direktora federalne Uprave za šumarstvo, ne podržavaju novi zakon o šumama FBiH, jer smatraju da je neustavan, nestručno urađen i na štetu šumarske struke i zaposlenih u sektoru šumarstva.

Milan Raštegorac, direktor Šumsko-privrednog društva "Šume Hercegbosanske županije", sa sjedištem u Kupresu, upozorio je da bi usvajanje ovog zakona značilo početak kraja šumarstva u FBiH.

Nacrt novog zakona dobio je "zeleno svjetlo" na posljednjoj sjednici Predstavničkog doma federalnog Parlamenta, a direktori javnih šumskih preduzeća zaključili su da je novi zakon o šumama neustavan nakon zajedničkog sastanka u Ključu.

Raštegorac, koji je dva mandata na čelu najuspješnijeg javnog preduzeća u oblasti šumarstva u FBiH, rekao je lokalnim medijima da Zakon o šumama mora poštovati federalni Ustav i prije usvajanja dobiti saglasnost kantonalnih vlasti.

Prema njegovim riječima, u sektoru šumarstva na području FBiH zaposleno je više od 4 500 ljudi, pa je u izradu prijedloga novog zakona trebalo uključiti stručnjake iz branše iz svih kantona.

Raštegorac je potvrdio da direktori šumsko-privrednih društava smatraju da bi Zakon o šumama FBiH iz 2002. godine, uz manje dorade u dijelu koji se odnosi na lokalne zajednicu, bio potpuno prihvatljiv, dok novu verziju Zakona smatraju najlošijom do sada jer ga nije predložilo ni resorno federalno ministarstvo, niti šumarski stručnjaci, već "grupa poslanika sa samozvanim šumarskim ekspertima".

 

Srna

Objavio: Pon, 05/12/2011 - 02:01

Facebook komentari

Back to top