Fotografija na kojoj dječak miluje sestru na samrti rasplakala mnoge

Dijagnoza joj je postavljena nakon što su je zabrinuti roditelji odveli ljekaru nakon što su primijetili da djevojčica ima problema s hodanjem,

Adalynn Addy Sooter iz Rodgersa, gradića u američkoj saveznoj državi Arkansas, preminula je 3. juna u dobi od samo četiri godine – djevojčica se od novembra 2016. borila s neoperabilnim tumorom na mozgu, ali bolest je, nažalost, bila jača.

Dijagnoza joj je postavljena nakon što su je zabrinuti roditelji odveli ljekaru nakon što su primijetili da djevojčica ima problema s hodanjem, prenosi Daily Mail.

Malena Adalynn u samo šest sedmica bila je na čak 33 radijacije, koje su uspjele “ubiti” kancerogene stanice, ali iste su se vrlo brzo vratile. Očajna porodica isprobala je i eksperimentalnu hemoterapiju, zbog koje su morali putovati u bolnicu u meksički Monterrey, ali ni ona nije pomogla. Na bezuspješno liječenje od difuzne intrinzične pontine glioma (DIPG) roditelji Matt i Chandra, koji još imaju i sina Jacksona (6), potrošili su 200.000 dolara.

DIPG, vrlo rijedak i agresivan oblik tumora, uglavnom pogađa djecu u dobi od pet do devet godina, a oboljeli najčešće umiru devet mjeseci nakon postavljanja dijagnoze. Bolest vrlo brzo napreduje i uzrokuje velike probleme s ravnotežom, vidom, gutanjem, disanjem, spavanjem i otkucajima srca.

– Kad su postavili dijagnozu, ljekari su nam rekli: ‘Dobro iskoristite svaku sekundu koju imate s njom… Nažalost, ništa se ne može učiniti… Addy će umrijeti – izjavila je u jednom intervjuu za američke medije shrvana baka Ann.

Iako im se svijet srušio, porodica Sooter odlučila je napraviti sve kako bi njihova djevojčica osjetila svu ljubav svojih najbližih do samoga kraja. Teško bolesna, ipak je posjetila Disney World, a bila je i u Coloradu – to joj je, naime, otkrili su roditelji, bila velika želja.

– S obzirom da toga nema u našem rodnom Arkansasu, silno je htjela vidjeti planine i snijeg, igrati se u njemu, baš poput svake četverogodišnje djevojčice…

Nakon eksperimentalne kemoterapije u Meksiku, koja nije dala željene rezultate, malena Addy završila je u bolnici u Springdaleu u Arkansasu. Početkom juna ove godine zdravstveno stanje naglo joj se pogoršalo, a fotografija, koju je njen otac Matt objavio na Facebooku, rasplakala je mnoge. Na njoj šestogodišnji Jackson stoji kraj bolničkoga kreveta i nježno po glavi miluje sestricu koja je na samrti.

– Nijedan dječak ne bi se trebao opraštati od svoje ‘partnerice u zločinu’, svoje saigračice, svoje najbolje prijateljice, svoje sestre… Ne bi smjelo biti ovako, ali jest, to je taj surov i nepravedan svijet u kojemu živimo… Molite se za Jacksona. On jednostavno ne želi napustiti svoju Abby… Molite se za nas… – napisao je tata.

Dan poslije ove njegove objave, malena Adalynn zauvijek je sklopila svoje oči.

Neutješni roditelji zamolili su prijatelje da novac, umjesto za sahranu, uplate na račun fondacije za oboljele od difuzne intrinzične pontine glioma (DIPG-a).