Dječaka udario grom, događaj snimila nadzorna kamera (VIDEO)

Dječak koji je preživio udar munje – usprkos činjenicama da ga je odbacilo gotovo tri metra u vazduh te da mu je srce stalo na cijeli minut – nonšalantno je opisao svoje neobično iskustvo.

Džosaja Vajdmen (13) šetao je s prijateljem po parku i u ruci nosio skejt kada ga je udario grom. Na snimku nadzorne kamere jasno se vidjelo da je tinejdžera najprije obasjalo svjetlo, potom ga je odbacilo u vazduh, a on je potom pao na glavu na tlo i ostao da leži nepomično.

Taj nemili događaj nije ostavio nikakve traume na dječaku, koji je sasvim opušteno progovorio o tome kako je to kada te pogodi munja. Za "Good Morning America" kazao je kako se od svega jedino sjeća "sitnog naleta vrućine".

Džosaja je do neba zahvalan Koriju, čovjeku koji je odmah potrčao prema njemu i počeo da ga oživljava.

"Osjetio sam malu vrućinu na tijelu, ali ništa posebno – i onda zamračenje. Ničega se ne sjećam. Kori me vratio u život. Da nije bilo njega, vjerovatno bih sada bio mrtav", rekao je dječak.

Spasio ga skejtbord

Udari munje su prava rijetkost. Statistika kaže da se dogodi jednom od 1,2 miliona ljudi. Stopa preživljavanja nakon toga je prilično visoka. Čak 90 odsto preživi udar. Ljekari vjeruju kako je Džosaja imao dobre šanse zahvaljujući pravovremeno izvedenom oživljavanju, ali i skejtbordu koji je nosio u ruci.

Iako dječakova majka Krista Wajdmen (35) tvrdi da ga je baš zbog njega i udario grom, nauka ima drugačije objašnjenje. Naime, kroz skejt je većina voltaže otišla u zemlju umjesto u njegovo tijelo.

Ni dječakov Havijer Tapia nije prošao bez posljedica jer je hodao uz njega u ključnom trenutku tokom oluje, ali je bolje prošao nego Džosaja. Kaže kako je na sekund osjetio kao da mu tijelo gori, ostao mu je i ožiljak na kuku, ali ništa više.

Džosaja, koji je zbog pada na glavu ostao u nesvijesti, ležao je tri dana u indukovanoj komi. Pretrpio je potres mozga, lom lobanje, opekotine na nozi te kratkotrajan gubitak pamćenja. Ali, čim je došao sebi, ljekari su rekli da može da ide kući.

"Kada sam se probudio u bolnici, činilo mi se kao da sam samo zadrijemao. Nisam imao pojma da sam ondje bio tri dana", ispričao je Džosaja.

Dr. Kreg Egan iz Dječje bolnice u Finiksu izjavio je za "Daily Mail" da ljekari nisu uspjeli da utvrde tačku ulaska i tačku izlaska groma na dječakovom tijelu. Inače, jedna munja u prosjeku sadrži milijardu džula energije, što je dovoljno da obična žarulja svijetli šest mjeseci, prema stručnjacima.