Dječiji dodatak već godinama se ne isplaćuje u Unsko-sanskom kantonu

Home

Dječiji dodatak već godinama se ne isplaćuje u Unsko-sanskom kantonu


Mališani širom BiH trebali bi mjesečno primati dječiji dodatak, ali uprkos zakonu postoje brojne varijacije.

Pet kantona nikako ne isplaćuje ovu zakonom definiranu novčanu obavezu, dok se u pojedinim kantonima dodatak ne isplaćuje onim roditeljima koji imaju automobil. U manjem bh. entitetu je slična situacija, a Brčko distrikt najviše izdvaja na djecu, godišnje blizu 10 miliona KM.

Dječiji dodatak već godinama se ne isplaćuje u Hercegovačko-neretvanskom, Livanjskom, Zapadnohercegovačkom, Unsko-sanskom i Posavskom kantonu. U drugim kantonima dodatak se isplaćuje u iznosu od 14 do 33 KM za djecu bez jednog ili oba roditelja, djecu invalida, djecu s ometanim psiho-fizičkim razvojem, porodicama koje imaju dijete oboljelo od karcinoma, šećerne bolesti, leukemije, TVC-a i celijakije, kao i porodicama u kojima je jedan od članova korisnik stalne novčane pomoći.

Prema Zakonu o zaštiti porodica s djecom, naknada za dječiji dodatak utvrđuje se u iznosu od 10 posto od prosječne plaće te 30 posto za osobe s invaliditetom. Međutim, zbog manjka sredstava u budžetu, svi kantoni su umanjili dodatke za 50 posto i više. S druge strane, procedure i papirologija koja je potrebna prilikom ostvarivanja prava na doplatak je dugotrajna i iscrpljujuća.

Ukoliko bi nadležni poštivali zakonske propise, roditelji u BiH možda bi i mogli uživati u skromnoj socijalnoj pomoći. Međutim, u neuređenom sistemu doplatak često ne ode u prave ruke ili ne može pokriti ni osnovne mjesečne potrebe djece.

 

(Izvor: USN)

Tagovi
Topic
Objavio: Ned, 03/09/2017 - 19:04

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top