Djelovanje Nezavisnog bloka u Parlamentu BiH: Usvojene inicijative važne za veliki broj građana BiH

Home

Djelovanje Nezavisnog bloka u Parlamentu BiH: Usvojene inicijative važne za veliki broj građana BiH


Predstavnički dom Parlamenta Bosne i Hercegovine usvojio je na zadnjoj sjednici tri važne inicijative koje su predložili poslanici novog političkog projekta u BiH – Nezavisnog bloka.

U sklopu rasprave o stanju poljoprivrede u BiH Predstavnički dom je usvojio prijedlog i inicijativu poslanika Salke Sokolovića da se Vijeće ministara BiH hitno obaveže u pokretanju izmjene zakona i utvrdi pravo poljoprivrednika na tzv. „ plavi dizel „.

Ovo bi značilo za veliki broj poljoprivrednika znatno jeftinije gorivo i mogućnost razvoja ove grane.

Zatim, usvojena je i inicijativa poslanika Sadika Ahmetovića kojom se traži stabilizacija rada Vijeća ministara i predsjedavajućeg Denisa Zvizdića te zahtjev Parlamenta prema izvršnoj vlasti za izvršavanje obaveza iz usvojenog Programa rada.

I na kraju, Predstavnički dom je većinom glasova prihvatio i inicijativu poslanika Senada Šepića o utvrđivanju najniže zagarantovane cijene i sigurnog otkupa poljoprivrednih proizvoda.

Ovo je posebno važno za veliki broj ljudi koji se bave proizvodnjom malina ali i drugih poljoprivrednih proizvoda jer bi se onemogućile zloupotrebe i ucjenjivanja od strane otkupljivača.

Ovakvu je inicijativu poslanik Šepić podnio prije skoro dvije godine, ali nažalost nije bilo sluha od strane odgovornih da ovo ranije prihvate i time izbjegnu probleme sa kojima su poljoprivredni proizvođači suočeni u zadnje vrijeme.

Ovim se pristupom novoformirani Klub poslanika Nezavisni blok u startu pokazao kao drugačija i odgovorna politika koja želi raditi na rješavanju aktuelnih problema ljudi.

 

(Izvor: Press služba Nezavisnog bloka)

Topic
Objavio: Tue, 19/09/2017 - 09:19

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top