Djevojka bosanskih korijena digla je javnost u Britaniji na noge fotografijom, a sada ima poruku za sve

Home

Djevojka bosanskih korijena digla je javnost u Britaniji na noge fotografijom, a sada ima poruku za sve


Djevojka bosanskih korijena, Safija Kan doživjela je viralnu slavu ovog vikenda kada je netom zavladala njena fotografija kako se osmjehuje vođi Lige za odbranu Engleske, Janu Kroslendu.

Šta je priča iza fotografije: poslije napada u Vestminsteru krajem marta, ova desničarska grupa je odlučila da prošlog vikenda organizuje demonstracije u Birmingemu - što u njihovom slučaju znači da se opijaju u javnosti i dernjaju protiv halal mesara, piše Vice.

Safiju Kan su mnogi znali sa pank koncerata i skejterskih avantura: danas je poznata kao djevojka koja je otkačila ekstremne desničare.

1491825020548-saffiyah-staying-chill

U jednom trenutku, Jan Kroslend i oko dvadesetak članova Lige naišli su na ženu sa hidžabom, koja je učestvovala u kontra-demonstracijama. Pošto je policija odlučila da ostane po strani, Saija je riješila da se umiješa, i tada je snimljena ova fotografija.

Kroslend je tvrdio  da je pravi razlog što se suočio sa "prljavom neopranom ljevičarskom prljavšturom" to što je ona nekako prekinula minut ćutanja žrtvama nedavnih napada u Vestminsteru i Stokholmu. Međutim, čak je i bivši vođa Lige Tomi Robinson provalio da Kroslend lupeta, i potvrdio da je Safija uskočila da odbrani ženu sa hidžabom i opisao fotografiju kao "sramotnu".

 

VICE: Prvo, kakav je osjećaj biti prva osoba iz Birmingema mlađa od šezdeset godina koja se našla na naslovnoj strani novina? 

Safija Kan: Ovo jeste važan trenutak za Birmingem.

To jeste. O čemu se radi, u stvari, vidio sam da neki članovi Lige tvrde da si prekinula minut ćutanja za žrtve islamskog terorizma? 

Da, postoje kontradiktorni dokazi na snimcima. Svi koji me znaju će se složiti da bih uvijek poštovala minut ćutanja zbog smrti nevinih ljudi, bez obzira ko je pozvao na to. Radi se o mojoj savjesti, i ona je jako oružje.

Dakle, ne dozvoljavaš da te uznemire ove uvrede?

Da li se brineš? Mislim da ne. Vidjećemo šta će ispasti od svega toga. Ja sam uvijek opuštena; život je lijep.

Kako bi ti željela da se sve završi? 

Čekam da se sve ovo smiri malo da mogu da nastavim borbu protiv rasizma na ulicama Velike Britanije, bez ovog ludačkog interesovanja medija. Imam velike planove, usmjerena sam na širu sliku. Nema nikakve koristi od toga što je fotka postala viralna ako ništa pozitivno ne ispadne od toga.

Kako ćeš da iskoristiš ovu novostečenu internet slavu? 

Moj cilj je da je iskoristim kao platformu da uradim sve što mogu da se umanji rasizam i islamofobija u Velikoj Britaniji. Ne radi se o nekakvoj ličnoj borbi sa slavom; ja nisam nikakva slavna ličnost - više je u pitanju simbolizam ove fotografije, nego ko sam ja, kazala je djevojka bosanskih korijena za Vice.

 

(Izvor: Avaz.ba)

 

Tagovi
Objavio: Čet, 13/04/2017 - 06:28

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top