DNZ BiH – Krajiška stranka: ''Ravnomjeran razvoj regija u BiH i općina u Krajini''

DNZ BiH – Krajiška stranka, njeno rukovodstvo i kandidati, svjesni su da su neravnomjeran razvoj administrativnih regija u BiH i općina u regijama sve više kamen spoticanja i značajan izvor novih podjela i podizanja tenzija.

Brojni su pokazatelji koji idu u prilog činjenici stalnog i ubrzanog rasta razlika u razvijenosti i standardu života u Federaciji BiH i jednako tako u entitetu Republika Srpska i na nivou BiH. Razlika u razvijenosti dovodi do brojnih negativnosti u razvoju i utiče na sve izraženije ekonomske migracije rast nekoliko urbanih centara u BiH, na štetu nestajanja ruralnih sredina i gušenja manjih i ne razvijenih urbanih područja.

 

Za DNZ BiH – Krajiška stranka nije prihvatljivo daljnje povećavanje razlika u razvijenosti regija u BiH i općina unutar regija i to je suprotno pravnim, socio-ekonomskim, humanim, demokratskim, pa i političkim principima savremenog društva.

 

DNZ BiH – Krajiška stranka će se zalagati za sistemsko ispravljanje ove nepravde i za uspostavu ravnomjernijeg razvoja regija unutar BiH i to kroz diferenciranu politiku poreskih stopa, preferencijalnoj politici investicija, politici razvojnih, demografskih i drugih poticaja od strane države.