DNZ: Da li je Krajina ponovno zaboravljena od strane Sarajeva?

Zbog situacije s migrantskom krizom, koja iz dana u dan poprima sve veće razmjere s posljedicama neželjenih ishoda DNZ BiH-Krajiška stranka izdaje sljedeće:

Zbog situacije s migrantskom krizom, koja iz dana u dan poprima sve veće razmjere s posljedicama neželjenih ishoda DNZ BiH-Krajiška stranka izdaje sljedeće:

SAOPĆENJE ZA JAVNOST

Migrantska kriza na području Unsko sanskog kantona, posebno Velike Kladuše i Bihaća ne prestaje. Svakog dana raste broj migranata, a vlasti na svim nivoima ne nude nikakvo rješenje. Da li je Krajina ponovno zaboravljena od strane Sarajeva? Posljednji incidenti, nedavni smrtni slučaj dvadesetčetvorogodišnjeg Marokanca, svakodnevne provale u privatne kuće i objekte građana Velike Kladuše koji borave u inostranstvu, prosjačenje i verbalni sukobi postali su svakodnevica. S obzirom na novonastale probleme poslanik DNZ BiH – Krajiške stranke na današnjoj vanrednoj sjednici Skupštine USK-a tražio je dopunu dnevnog reda i to Informacije o poduzetim radnjama na osnovu Zaključaka Skupštine vezanih za rješavanje problema migrantske krize kao i Informaciju o migrantskoj krizi s aspekta sigurnosti – jer se građani Velike Kladuše više ne osjećaju sigurno. Također tražio je i hitnu vanrednu sjednicu Skupštine USK-a, a vezanu za rješavanje navedenih problema s migrantima. Izražavamo svoje žaljenje jer Premijer i koalicioni partneri (SDA, Laburistička stranka, DF i SBB) nisu uvrstili navedene prijedloge na Dnevni red.

Premijer Husein Rošić i koalicioni partneri očito nisu upoznati s trenutnom situacijom na području USK-a, jer navode da je stanje ''pod kontrolom''. Pozivamo ih da se upoznaju s trenutnom situacijom ili da jednostavno sarađuju s Ministarstvom unutrašnjih poslova jer ministar Ramić danas je sazvao medije i istakao kako Policija USK nema kapacitet da se nosi s migrantskom krizom. Očito da Premijeru Rošiću i koalicionim partnerima sigurnost građana Unsko sanskog kantona nije na prvom mjestu.

Premijer u momentu dok je uvjeravao s govornice Skupštine u Bihaću da je stanje pod kontrolom, u Velikoj Kladuši se desio novi incident gdje su migranti pokušali na silu prijeći granični prelaz Maljevac, te je isti bio zatvoren za promet roba i putnika. Vlasti su dužne u saradnji s međunarodnom zajednicom da osiguranju zaštitu ranjivih grupa ljudi i osiguranju uvjete tako da nitko ne mora riskirati vlastiti život za bolju budućnost. Krajišnici su pokazali svoju humanost svakodnevno samoinicijativno pomažući migrantima, jer i sami znaju kako je biti izbjeglica. Pozivamo sve nadležne institucije da problem migranata ne šalju iz svog dvorišta u tuđe, jer Krajina nije tuđe dvorište, Sarajevo se ad hok rješava migranata i iste ciljano prebacuju u Veliku Kladušu bez konkretnog rješenja. Pozivamo da se konačno rješavanju ovog problema priđe sistemski, s konkretnim planom, subjektima i sredstvima, koji će moći odgovoriti izazovu i problemu migrantske krize. Ističemo da vremena za čekanje i strpljenja više nemamo!

 

(PRESS SLUŽBA DNZ BiH - KRAJIŠKA STRANKA)