Dobrodošli u džunglu !

Home

Dobrodošli u džunglu !


Formirana je federalna Vlada. Od očekivanih fanfara, svježe očetkanih crvenih ćilima i najnovijih skupih odjela na tijelima ovdašnjih političkih figurica nismo dobili ništa. Ipak, iako smo i zvanično izgubljeni u poslijednjoj evropskoj džungli, priča o formiranju vlasti u BiH nije ni izbliza gotova.

Piše : Faruk Ajdinović

Formiranje vlada je u civiliziranim i ozbiljim evropskim državama društveni i politički događaj bez presedana koji teče u svečanom tonu. Plješće se na svaku riječ nosilaca vlasti, poslušno se klima glavom na svaku riječ ekspozea novog premijera, a nakon svega toga slijedi prihvatanje posla i obaveza. U BiH to izgleda ovako. Nakon mjeseci natezanja sa duom bez kormilara, Draganom i Božom,  „platformaši“, kako od milja zovu potpisnike famozne programske platforme, odlučili su da uredno otkažu suradnju hadezeima i krenu u ono što od njih i očekuju oni koji su glasali za njih. Bilo je gotovo komično gledati jurnjavu zastupnika i delegata po zgradi parlamenta koji su naizmjenično zasjedali kako bi  sve završili prije mraka i večernjeg dnevnika. Konstituira se Dom naroda, Zastupnički dom prihvata prijedloge za predsjednika i potpredsjednike, Dom naroda također daje podršku, a onda – baš u vakat „najgledanijeg“ dnevnika, eto ti iznenadnog formiranja vlade.  Novoizbranom premijeru Nikšiću u ruke stiže i ekspoze kojeg ovaj u jednom dahu izdiktira nezainteresiranim zastupnicima. Onda slijedi zakletva – prilično nerazumljiva s obzirom da su jedni govorili na hrvatskom, drugi na bosanskom, a treći čak i na srpskom jeziku.  Aplauz i svak’ na svoju stranu.

Sa druge strane Dragan i Božo daju se u diverzije. Prvo su u organizaciji neke opskurne studentske organizacije napravili očajničke proteste stranačkog članstva na kojima se mantralo : „Stop majorizaciji“ ma šta to značilo. Naravno, tome je prethodilo višednevna cirkuska izvedba kojekakvih stranačkih maskota poput Ive i Mire i Jovića, te Slavice Josipović koji su nešto baljezgali o ratu, raspadu, užasu, autostradi pakla, nepreživljavanju i sl. Također, neki su na strastvenoj zaljubljenosti HDZ-a sa vlašću zgrnuli enormne pare. Tako je izvjesni Leo Pločkinić pokrenuo kampanju „Nazovi ako Komšić nije tvoj predsjednik“ i preko Čovićevog HT-Eroneta ugrabio koju hiljadarku. Kakav nesebičan potez za domovinu ! A kad su se otrijeznili svojih idiotarija o raspadu BiH, ratu, krvoprolićima i ostalim karadžićevskim budalaština, gospoda iz HDZ-a odlučni su ne dati fotelju nikome. Navodno su neki i srasli s njima, pa je za odvajanje neophodan hirurški zahvat.  Naravno, teško će im pasti i odvajanje od fondova, budžeta i državnih kasa. Znate šta kažu – najgore je imati, pa nemati.

Da vidimo ko je to upao u novu vladu.  Samo glupo i slijep ne vidi da je vlada sastavljena po principu „pola struka – pola ruka“. Većina ministara ima dodirnih tačaka sa resorima, ali je od stvarnih eksperata daleko kao BiH od Evropske Unije. Ali treba biti realan – ministarska pozicija je uvijek bila politička, a ne ekspertna fotelja.  Ove godine su se sjetili ugurati dvojicu mlađih ministara, ali su im zato pripadnice ljepšeg pola ispale iz svih kombinacija, pa se samo jedna sretnica uspjela uhljebiti za naredne četiri godine. Vlada k’o vlada. Očekivanja su minimalna, tako da će svaki njihov uspješan i pametan potez biti nagrađen od strane gladnog i prevarenog naroda.  Mogu za početak, HDZ-ovim ministrima pokloniti po jednu fotelju kako bi imali uspomene na dane ponosa i slave, i bezobrazne pljačke građana Federacije.

Objavio: Pet, 02/12/2011 - 16:40

Facebook komentari

Back to top