Dodik: Dan vojske RS bit će mimo kasarne i OS BiH

Home

Dodik: Dan vojske RS bit će mimo kasarne i OS BiH

Entitetski predsjednik Dodik izjavio je da će se Dan Vojske Republike Srpske ove godine obilježiti mimo kasarne i Oružanih snaga BiH.

On je Oružane snage BiH nazavo "vještačkom kategorijom i oružanim snagama NATO, kojima upravljaju neki drugi faktori, a ne oni iz BiH", dodavši da će se 12. maja obilježiti Dan Vojske RS bez obzira na primjedbe određenih struktura s nivoa BiH.

''Očigledno je da Oružane snage BiH nisu oružane snage svih u BiH... Od početka je bila greška da se dozvolilo da neko zavisi od nečije volje ili da pokušava da zavisi od nekoga. Kada su u pitanju druge dvije komponente u Oružanim snagama BiH ne postavljaju se primjedbe'', rekao je Dodik novinarima u Banjaluci.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić jučer je saopštio da je u Predsjedništvo BiH stigao dopis iz Ministarstva odbrane BiH u kojem se traži stav kolektivnog Predsjedništva u vezi sa proslavom Dana Vojske RS i Trećeg pješadijskog puka OS BiH (srpska komponenta u OS BiH) i obraćanjem predsjednika RS Milorada Dodika na toj svečanosti.

Ministarstvo odbrane BiH danas je saopštilo da je odobren prijedlog programa obilježavanja Dana Vojske RS i Trećeg pješadijskog (RS) puka OS BiH.

Ministarka odbrane Marina Pendeš izjavila je da je odobren finansijski plan i upotreba resursa i ljudi na obilježavanju 12. maja, dodavši da je prijedlog o tom dao načelnik Zajedničkog štaba OS BiH Ante Jeleč na inicijativu komande Trećeg pješadijskog RS puka.

Ivanić je jučer ocijenio da je neprihvatlјivo da program proslave Dana Vojske RS i Trećeg pješadijskog (RS) puka Oružanih snaga BiH, koji po zakonu baštini tradiciju Vojske RS i, u skladu sa tom baštinom, podrazumijeva i tradicionalno obraćanje predsjednika Republike Srpske, bude predmet nove političke krize u BiH.

"Neprimjereno je da se instituciji predsjednika Republike Srpske, koji je bio vrhovni komandant Vojske Republike Srpske, pokušava zabraniti obraćanje na proslavi Dana Trećeg pješadijskog (RS) puka Oružanih snaga BiH, koji nastavlјa da baštini tradiciju Vojske Republike Srpske. Ovim dopisom, kojim se traži izjašnjenje Predsjedništva BiH, nastavlјa se praksa negiranja postojanja Republike Srpske i njenih institucija", rekao je Ivanić.

 

 

(Izvor: N1info.com)

Tagovi
Objavito: Wed, 04/19/2017 - 15:27

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top