Dodik dobio novu zahvalu iz Izraela: Netanyahu ne odustaje od slanja pisama

.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu zahvalio je predsjedavajućem Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku za podršku Izraelu izraženu postavljenjem izraelske zastave na Palati Republike Srpske u Banjoj Luci. Ovo je drugi put da se izraelski premijer zahvaljuje. Prvi put kada je istakao zastavu BIH na svom Twitter profilu, a što je izazvalo lavinu reakcija, jer BIH nema postignut konsenzus u vezi s dešavanjima u Gazi. Reagirali su član Predsjedništva Šefik Džaferović, kao i ministrica vanjskih poslova Bisera Turković napomenuvši da BiH ne podržava ubijanje nevinih ljudi.

No, Netanyahu je ponovo uputio riječi zahvale, ovoga puta lično Dodiku, a što su mediji bliski lideru SNSD-a s oduševljenjem prenijeli. 

"Duboko cijenimo ovaj čin solidarnosti u ovo za nas teško vrijeme kada terorističke organizacije nasumično ispaljuju rakete na naše građane", navodi se u pismu zahvalnosti iz Kancelarije izraelskog premijera.

Netanyahu je naveo da bi država Izrael bila zahvalna ukoliko bude nastavljena podrška njenom pravu na samoodbranu dok ne bude uklonjena prijetnja po građane Izraela.

"Izrael će ostati snažan i prevazići će trenutni izazov kao što smo to i ranije činili", dodao je premijer Izraela.

Palata Republike Srpske u Banjoj Luci 13. maja bila je u bojama zastave Izraela u znak solidarnosti sa državom Izrael povodom eskalacije nasilja na Bliskom istoku.