Dodik: Dođite u ponedjeljak na veselje u Predsjedništvo, pjevat ćemo "Nema te Alija"

asd
Nakon sastanka članova Predsjedništva Bosne i Hercegovine s austrijskim šefom diplomatije Michaelom Linhartom, novinarima se obratio Milorad Dodik.

Govoreći o sastanku kazao je da je imao u planu "relaksirati atmosferu pozivom prijatelja harmonikaša u kabinet". S obzirom na to da prijatelj nije bio u mogućnosti da dođe, žurku je najavio za ponedjeljak, a na pitanje šta će pjevati, Dodik je odgovorio: "Nema te više Alija".

Osim ove izjave, Dodik je danas uz one uobičajene separatističke, imao još jednu neprimjerenu izjavu kada je za bivšeg visokog predstavnika u BiH Paddyja Ashdowna rekao da je dobro što je upokojen.

Dodik je povodom aktuelne situacije u državi ponovio da Republika Srpska nema namjeru da ruši teritorijalni integritet BiH te da nema straha od rata u BiH.

"Ono što radimo nema veze s rušenjem teritorijalnog integriteta. Ja vjerujem da BiH ima sigurnost u bezbjednosnom smislu, a jedinstvo nema i nije imala nikad. Vjerujem da će BiH ostati bezbjednosno sigurna", rekao je.

Govoreći o najavama povlačenja saglasnosti Republike Srpske za Upravu za indirektno oporezivanje, Oružane snage i Visoko sudsko i tužičko vijeće, on je rekao da tu neće biti prijetnji za slobodu kretanja i slobodu trgovine u BiH, ali da RS više neće pristajati na "iluzije".

"Mi ne želimo više da plaćamo iluzije koje nam nameću, Oružane snage su obični trošak, BiH treba da se demilitarizira, njihova opremljenost je nikakva. Mi kad donesemo odluku o povlačenju saglasnosti za Oružane snage BiH, Srbi će to napustiti i preći u RS, 80 posto se izjašnjava tako. Razgovaramo i sa Srbima u SIPA-i, a ovaj iz OSA-e (Trifko Buha, zamjenik direktora) nije htio da dođe na sastanak. On je prodana duša. Mi ćemo tu obavještajnu službu ukinuti do kraja mjeseca i formirati svoju službu", rekao je.

Zatim je pozvao da se vojnim formacijama u RS-u pridruže i Hrvati i Bošnjaci koji žive na tom prostoru.

"Ako žele, a ima takvih. Nijednom neće ništa faliti", rekao je on.

Govoreći o sastanku sa Bakirom Izetbegovićem rekao je da ga još uvijek niko nije pozvao uprkos javnim tvrdnjama te da će se odazvati.