Dodik i Čović nakon sastanka: Borićemo se da se ojača suverenitet BiH

Čović se zahvalio Dodiku na domaćinstvu i istakao da su imali sastanak užih predsjedništva stranaka

Naša saradnja će se produžiti i dogovorili smo se da se pratimo na svim nivoima vlasti. Naš zajednički dogovor je uspostaviti zajedničke politike koje ne prave problem, rekao je Milorad Dodik predsjednik SNSD-a i novoizabrani srpski član Predsjedništava BiH nakon sastanka delegacija SNSD-a i HDZ-a u Administrativnom centru Vlade Republike Srpske u Istočnom Sarajevu.

Delegacije su predvodili lideri SNSD-a, Milorad Dodik i HDZ-a Dragan Čović.

“Borićemo se da se ojača suverenitet BiH i kroz otkazivanje visokog predstavnika i stranih sudija i zalažemo se za izmjene Izbornog zakona”, kazao je Dodik, prenose Nezavisne novine.

“U tom pogledu ćemo koordinirati naše aktivnosti vezano i za ekonomske politike u onome koliko BiH ima kapaciteta. Isto tako BiH koja će se vratiti i funkcionisati u skladu sa Ustavom i na činjenici da je ona zajednica dva entiteta i tri konstitutivna naroda”, napomenuo je Dodik dodajući:

“Ja sam obavijestio partnere da već sljedeće sedmice pristupamo formiranju vlasti u RS i da ćemo po tome pristupiti izboru mandatara”.

Istakao je da vjeruje će Vlada RS biti formirana do početka narednog mjeseca.

Čović se zahvalio Dodiku na domaćinstvu i istakao da su imali sastanak užih predsjedništva stranaka.

Rekao je da im je primarni cilj da ostrvare kandidatski status što prije, te da je njihova obaveza da urade izmjena Izbornog zakona.

“Sumirali smo i rezultate izbora koji su izvrsni za HDZ”, rekao je Čović i istakao da postoji manjkavost u tome što “nemate HDZ predstavnika u predsjedništvu”.

Dodao je da su dogovorili jednu dinamiku kako bi rješavali ključna pitanja.