Dodik i Ivancov: Institucije BiH se moraju što prije izviniti Rusiji zbog slučaja "Prilepin"

Ivanić i ostali šute o tome, a ni Vijeće ministara ništa ne govori, kaže predsjednik manjeg bh. entiteta

Predsjednik entiteta Republika Srpska Milorad Dodik izjavio je danas u Istočnom Sarajevu da se institucije BiH moraju što prije izviniti Rusiji i njenom piscu Zaharu Prilepinu (Zakhar Prilepin). 

Dodik je istakao da se nadležni u institucijama BiH moraju izviniti i RS, jer su 23. avgusta zabranili ulazak u BiH ovom ruskom piscu.

- Ako toga nema, naši odnosi će biti dovedeni na nivo koji će uvijek tražiti dodatne odgovore na to - rekao je Dodik, nakon razgovora s ruskim ambasadorom u BiH Petrom Ivancovim (Petr Ivancov).

Prema njegovim riječima, još nema nikakvih odgovora iz institucija BiH u vezi s nedavnim slučajem zabrane ulaska u BiH ruskom piscu Zaharu Prilepinu.

- Ivanić i ostali šute o tome, a ni Vijeće ministara ništa ne govori. Očigledno je da je riječ o zloupotrebi institucija BiH i to se više nikada ne smije desiti - naglasio je Dodik.

Govoreći o sastanku s ruskim diplomatom, Dodik je naveo da su razgovarali o posjeti gubernatora Sankt Peterburga Georgija Poltavčenka (Georgy Poltavchenko), koji danas stiže u Banju Luku, te o posjeti ministra inozemnih poslova Rusije Sergeja Lavrova (Sergey Lavrov) u ponedjeljak, 17. septembra. 

Prema Dodikovim riječima, Lavrov će u Banjoj Luci prisustvovati osveštenju temelja Rusko-srpskog centra.

Dodik je rekao da je na sastanku s Ivancovim bilo riječi i o predizbornoj kampanji koja je u toku te naglasio da se moraju stvoriti uvjeti za održavanje fer i korektih izbora u BiH, sa čime se saglasio i ruski ambasador.