Dodik: Kada dođe NATO, mi ćemo reći da smo vojno neutralni

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da je primarno zainteresiran za razvoj RS, ali da je mnogo toga zaustavljeno na nivou BiH, zbog čega želi da, kao član Predsjedništva BiH, omogući lakše procedure i dogovore za sve, kao i da zajednički nivo ne može da blokira ovaj entitet.

- Rješenje je jednostavno - da niko nikoga ne spori, niko nikome ne sprečava bilo šta i da svi jedni druge pomažu. Vjerujem da se samo na taj način mogu nekako resetovati odnosi. Pokušaji koje smo vidjeli u posljednje tri-četiri godine jačanja zajedničkih institucija nisu u duhu Dejtonskog sporazuma niti u našem interesu - rekao je Dodik za sarajevske "Dane".

Istaknuo je da želi da se Ustav i Dejtonski sporazum provode onako kako je napisano. 

- Iz tih sam razloga prvenstveno najavio kandidaturu (za člana Predsjedništva BiH), mada postoje i neki drugi, partijski razlozi: ja sam predsjednik SNSD-a i prirodno je da najjača partija treba da ima kandidate za individualna mjesta - rekao je Dodik.

Konstatirajući da Hrvati i Bošnjaci biraju svog člana Predsjedništva, Dodik je rekao da bi želio da u budućem sastavu Predsjedništva BiH bude ekipa koja može da uspostavi princip da niko nikome ne smeta i niko nikoga ne osporava. 

On je dodao da bi volio da BiH, prije nego što on uđe u Predsjedništvo, postane kandidat za EU.  

Dodik kaže da Predsjedništvo BiH ne bi bilo vrhunac njegove karijere, jer tek ulazi u najbolje godine za politiku. 

Kada je riječ o putu BiH ka NATO-u, on je rekao da on nije imao problema s Akcionim planom za pridruživanje (MAP) NATO-u, što je svojevremeno odobrio član Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović. 

- Ali onda se NATO upleo ovdje i rekao da možemo aktivirati MAP tek kada se riješi pitanje neke imovine koja je isforsirana od krugova iz Sarajeva - naveo je Dodik.

On je poručio da se može čak i aktivirati MAP-a, da mu to ne smeta, ali da neće dobiti imovinu koju traže.  

- Kada dođe NATO, mi ćemo reći da smo vojno neutralni. Nećemo donijeti odluku ni za neki vojni savez s Rusima niti s NATO-om iz niza razloga - zaključio je predsjednik RS.