Dodik: Kome da se izvinjavamo, onima što su im preci bili u Handžar diviziji, Srbi su uvijek pobjednici

Dodik
BiH ne treba da postoji, jer to nije realna priča. Što su srušili Јugoslaviju, Čehoslovačku, Sovjetski Savez, a mi kao moramo zajedno?, pita se Dodik

 

- Srbi nisu nikada bili svjesniji svog identiteta nego danas. Najvažnije da mi Srbi imamo zajedničke stavove po pitanju prošlosti, sadašnjosti i budućnosti, poručio je Milorad Dodik, član i predsjedavajući Predsjedništva BiH.

- Uvijek smo bili nekako na kraju, kroz priče komunističkog sistema, pa onda i međunarodne zajednice koja nam je nametnula nekakvu kolektivnu odgovornost za dešavanja u posljednjem ratu, ističe Dodik.

On kaže da takva retorika stiže iz političkog Sarajeva.

– Nije im dovoljno što su im preci bili u Handžar diviziji, i dio fašističkih formacija sa kojima se svijet tada obračunao. Srbi su najveći stradalnički narod. Zar treba da nabrajam naša stratišta: selo Prebilovci, Pag, Јadovno, Јasenovac, Šušnjar, Garavice, Drakulići, tragedija Kozare, Brod na Drini…, istakao je Dodik.

Dodik napominje da percepcija koju forsira političko Sarajevo i dio međunarodne zajednice oko dešavanja u posljednjem ratu, ne pije vode u Republici Srpskoj.

- Zašto da se nekome izvinjavamo? Od 1992 – 1995 stradalo je 28.000 Srba, za one loše stvari koje smo počinili odgovarali smo, i vojni i politički vrh, u Hagu, ali i pred domaćim sudovima i stavljamo tačku na tu priču, rekao je Dodik.

I to je jedan od razloga zašto smatra da BiH kao unitarna želja iz Sarajeva ne može proći.

- BiH ne treba da postoji, jer to nije realna priča. Što su srušili Јugoslaviju, Čehoslovačku, Sovjetski Savez, a mi kao moramo zajedno? Imamo strašnu zajedničku istoriju, i uvijek smo bili na različitim stranama, mi Srbi pobjednici, a ovi drugi uz osvajače, naglasio je Dodik.

Dodik ističe i različite percepcije migracije stanovništva, kako se forsira jedna priča i jedna strana, a ona druga stavlja u zapećak.

- Oko 400.000 Srba iz Federacije BiH otišlo je sa tog prostora, i isto toliko iz Republike Srpske Hrvata i Bošnjaka. Međutim samo se spominje jedna strana, a gdje je druga? Pa, samo iz federalnog Sarajeva otišlo je ili protjerano je 120.000 Srba. Mi ne želimo dominaciju. Naša želja je samo Republika Srpska. Dok Bošnjaci žele dominaciju, i na srpskim prostorima, a tako i onim koji pripadaju hrvatskom korpusu, poručue Dodik.

Dodik ističe i lažnu nadu koje podgrijava političko Sarajevo oko dolaska Bajdena na čelo Sjedinjenih Američkih Država.

- U Sarajevu je stvorena takva euforija kao da će 6. flota iskrcati se iz Јadrana, i u narednih šest mjeseci poravnati Republiku Srpsku, sve do posljednje želje Sarajeva. Možda je Bajden njihov prijatelj, možda će biti nekakvih pritisaka, ali Republika Srpska je neupitna kategorija, i to ih najviše boli, naglasio je Dodik, piše RTRS.