fbpx Dodik komentarisao presudu protiv Holandije za smrt 300 srebreničana

Dodik komentarisao presudu protiv Holandije za smrt 300 srebreničana

Home

Dodik komentarisao presudu protiv Holandije za smrt 300 srebreničana


Vrhovni sud u Hagu utvrdio je u drugostepenoj presudi u utorak da je Holandija djelimično odgovorna za smrt blizu 300 muslimana koji su protjerani iz UN-ove baze u Srebrenici. Predsjednik RS-a Milorad Dodik danas je komentarisao kratko ovu presudu.

 

“U Srebrenici se desio veliki zločin i za sve što se desilo i ko god je doprinijeo zločinu treba da odgovara pred pravosuđem i tu praksu ne treba napustiti sve dok je živ bilo ko od učesnika”, poručio je Milorad Dodik.

 

On je naveo da je, ako Holanđani misle da su doprinijeli tome, to stvar njihovog pravosuđa.

Odluka Haškog žalbenog suda podupire odluku iz 2014. godine da su holandski mirovnjaci trebali znati da će muškarci koji su tražili utočište u njihovoj bazi u Potočarima biti ubijeni od strane vojske bosanskih Srba ukoliko ih se natjera da napuste bazu, kao što je i bilo.

Vijest o presudi Holandiji su prenijeli i brojni svjetski ugledni mediji kao što su Time, Independent, Daily Mail, Chicago Tribune.

Inače, u prvostepenoj presudi sud je presudio djelimično u korist žrtava i to na način da je Vlada Holandije odgovorna za smrt muškaraca koji su se nalazili unutar UN-ove baze u Potočarima u julu 1995, u vrijeme kad je počinjen genocid u Srebrenici.

 

 

(Izvor: N1)

Tagovi
Objavio: Tue, 27/06/2017 - 22:09

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top