Dodik: Mi nikada nismo odustali od ideje da budemo nezavisni, nećemo da ćutimo

dodik
Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik ponovo je uputio nekoliko teških riječi na račun zastupnika Nebojše Vukanovića odgovarajući na njegove kritike na posebnoj sjednici Narodne skupštine RS.

 

"Vi ste jedna zalutala politička figura koja nanosi štetu srpskom narodu do mjere omalovažavanja njegovog identiteta i prava na slobodu. To vi radite. Dosadili ste svakome, pogotovo ovim ovdje ljudima, pa vjerovatno neće ni da se suprotstavljaju. Misliš da si nešto pametan. Nisi progovorio nijednu riječ o pravu na referendum. O tome je razmišljao i američki predsjednik, a ti ne smiješ da progovoriš", kazao je Dodik.

"Zašto mi ne bi imali pravo na referendum, zašto ne bi imali pravo da se za neko virijeme opredijelimo o statusu? A kažete nemoj pominjati Kosovo i Republiku Srpsku. Ja govorim o jednakim pravima za sve. Nezavisna Republika Srpska je napravljena 9. januara 1992. godine. Mi nikada nismo odustali od ideje da budemo nezavisni. Pogotovo zbog skrnavljenja naših prava po izvornom Dejtonu. Moramo o tome da govorimo, nećemo o tome da ćutimo", dodao je.

Poručio je Vukanoviću da je "neprihvatljivo da kaže da je politika koja je vođena od 1991. godine od strane srpskog naroda suluda i pogubna".

"Ja to ne mogu da prihvatim", kazao je Dodik.

"Kako vi iz SDS-a prihvatate tezu da je suluda i pogubna politika koju ste vodili od 1991. godine i kako možete da sjedite sa čovjekom koji tako govori u ime Kluba poslanika? Kako može biti suluda politika koja je stvorila Republiku Srpsku? Ja to odbacujem", naveo je.

Posebna sjednice Narodne skupštine Republike Srpske (NSRS) na zahtjev člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika bit će održana danas u Banjaluci. Dodik je tri odluke Predsjedništva BiH, usvojene bez konsenzusa na 14. redovnoj sjednici Predsjedništva održanoj 22. jula, proglasio veoma štetnim po vitalne interese entiteta RS i pozvao poslanike Narodne skupštine da dvotrećinskog većinom podrže njegov stav.

Riječ je o odlukama o odobravanju zaključivanja Memoranduma o saradnji između Ministarstva sigurnosti BiH i Ministarstva unutrašnje bezbjednosti SAD o saradnji u vezi s upotrebom putničkih informacija, zatim o Sporazumu o učešću BiH u Programu za međunarodnog ocjenjivanje učenika (PISA) 2021. i Odluci o pristupanju BiH Međunarodnom istraživanju razvoja čitalačke pismenosti PIRLS 2021.