Dodik: Neću se odazvati pozivu Tužilaštva- pokušaj mog hapšenja bi vodio raspadu BiH

.

Srpski član BiH Predsjedništva Milorad Dodik izjavio je da se neće odazvati pozivu tužiteljstva te zemlje kako bi objasnio izjavu o negiranju genocida i ustvrdio da bi pokušaj uhićenja ili procesuiranja ljudi po tome zakonu vodio raspadu zemlje.

„Ja nemam namjeru odazvati se, ni njima ni bilo kome drugom, ali imam namjeru ići u Sarajevo. Baš me zanima kako će se ponašati“, rekao je Dodik u subotu za Radioteleviziju Republike Srpske.

Dodik je ovoga tjedna potvrdio kako je dobio poziv od Tužiteljstva BiH da objasni izjavu kojom je negirao genocid u Srebrenici, a što je postalo kazneno djelo nakon što je kao izmjene zakona na odlasku nametnuo bivši visoki međunarodni predstavnik Valentin Inzko.

Srpski član BiH Predsjedništva i čelnik vodećeg SNSD-a je ocijenio kako je pravi Inzkov cilj bio napraviti raskol i podjele.

„Mi ne priznajemo taj sud, ne priznajemo te njihove aktivnosti. Nećemo ih priznati nikada, ako misle da imaju moć, neka nas uhite. Odmah neka krenu“, dodao je Dodik.

Najavio je da će vlasti Republike Srpske spriječiti procesuiranje bilo kojega građanina Republike Srpske koji je negirao genocid.

U slučaju da se pak započne procesuiranje Srba po novome zakonu, Dodik je ocijenio kako bi vodilo 'slijedu koji ide k raspadu BiH'.

“BiH ne može živjeti na ovaj način u kojem se Bošnjaci raduju jer imaju visokog predstavnika koji isključivo radi protiv Srba“, ustvrdio je srpski član BiH Predsjedništva.