Dodik: Neka FBiH traži pomoć od Rusije, lično ću zvati da im se pomogne

Milorad Dodik
Na Aerodrom "Mahovljani" u Banjaluci danas je sletio avion sa prvim kontigentom medicinske opreme i pomoći Rusije u vidu borbe protiv korona virusa. Stigla je i ekipa ruskih medicinskih stručnjaka koji će se staviti na raspolaganje Univerzitetskom kliničkom centru u Banjaluci. Poručeno je da je pomoć stigla na zahtjev iz entiteta RS, jer je od tamo i tražena. Milorad Dodik je kazao da će "lično zvati da se pomogne i FBiH", ali da moraju tražiti pomoć.

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik je kazao da je pomoć stigla na zahtjev iz RS, ali da je spreman urgirati da se pomoć obezbijedi i za FBiH.

"Zahvalio bih se ruskoj državi, predsjedniku Putinu, Lavrovu i ambasadoru koji je zajedno sa nama radio na ovome. Tamo gdje izvrše dezinfekciju prostora njihovim sredstavima kažu da kao nije bilo korone. Trebamo učiniti ta mjesta sterilnim. Iako se sami bore protiv korone nisu izostala njihova htijenja da nama pomogunu, na čemu smo zahvalni", kazao je Dodik i dodao:

"Preporučujem ljudima u FBiH da iskoriste priliku i od nadležnih institucija Rusije zatraže da i njima se pomogne, i ja ću javno podržati takav zahtjev i nazvat ću određene ljude u FBiH da se to i tamo uradi. Mislim da je važno da njihovi stručnjaci uđu u centre u Mostaru, Tuzli i Sarajevu. Oni moraju da imaju inicijativu, kao da je to problem. Ovo jeste na zahtjev RS, ali to ne znači da treba biti ovdje zadržano. Ukoliko žele organi FBiH, neka napišu zahtjev i uradiću isto kao i ovdje da se pomogne".

Predsjednica RS-a Željka Cvijanović zahvalila se Rusiji na pomoći, a posebno na medicinskoj pomoći.

"Ovo je prvi let od tri planirana tokom dana. Pomoć je upućena na naš zahtjev, ali posebnu dimenziju predstavlja to što je ova pomoć jako brzo stigla, samo nekoliko dana nakon upućenog apela. Znamo da Rusija ima svoje probleme, ali u svoj toj borbi odazvali su svima koji su pomoć tražili. Ovo je potvrda dobrih odnosa", kazala je Cvijanović.

"Da li je ovo pomoć RS ili BiH? Ovo je pomoć onima koji su je tražili i na tome smo više nego zahvalni", kazao je premijer RS Radovan Višković.

Izvor: