Dodik o pisanju da Rusija želi vojnu bazu u RS: To je potpuna i apsolutna laž

Rusija želi vojnu bazu RS, a opcija razmjene teritorija koja bi dovela do podjele BiH i dalje postoji, objavio je nedavno njemački Die Welt.

"S obzirom da to predstavlja jačanje NATO u regionu, nije iznenađujuće što Rusija parira. Dok NATO u bivšoj Jugoslaviji računa prije svega na Albaniju, Kosovo i Hrvatsku, dotle se Rusija koncentriše na Srbiju i Republiku Srpsku, srpski entitet u Bosni. SAD na Kosovu imaju jednu od svojih najvećih vojnih baza – Kamp Bondstil. Rusija želi da u bosanskoj srpskoj republici napravi svoju vojnu bazu", piše u članku koji je objavio Welt.

U intervjuu za srbijanski list Alo, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik demantovao je ove navode.

"To je potpuna i apsolutna laž. Neki lažima pokušavaju napraviti štetu Republici Srpskoj. Pisali su i ranije, pa se to pokazalo neistinitim", kazao je Dodik.

On je ponovio svoj raniji stav o NATO-u i da u tome prati Srbiju,  prenosi N1.

"To su oni izmislili zbog svojih unutrašnjih potreba, kako bi u zapećak stavili razgovore sa Hrvatima oko izbornih zakona, kao i sa nama Srbima oko pitanja nametnutih rešenja visokog predstavnika. Oni veštački drže tu priču u nastojanju da zadrže njima lojalne srpske kadrove koji im pomažu da imenuju svoje ljude na važnim mjestima. Mi iz Republike Srpske i SNSD-a kao pobjednik izbora samo tražimo da se implementiraju izborni rezultati. EU je jasno rekla da ulazak u NATO nije uslov i da vlast treba formirati. Tu blokadu treba da objasne Bošnjaci, a mi smo spremni da sutra uđemo u Parlament. Na ovaj način Srbi se ponižavaju jer se ne poštuje njihova izborna volja. Bošnjaci i Izetbegović imaju cilj majorizaciju Srba i Hrvata i pokušavaju da sa SDS-om, koji je gubitnik na izborima, formiraju vlast bez SNSD-a".