Dodik pisao UN-u: Ne želimo otcjepljenje Republike Srpske!

Home

Dodik pisao UN-u: Ne želimo otcjepljenje Republike Srpske!


Republika Srpska uputila je izvještaj Vijeću sigurnosti UN u kojem je ukazala na, kako je navedeno, neustavne poteze koje je u proteklom periodu povukao bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, uz ocjenu da RS ne želi otcjepljenje iz BiH već traži strogo poštivanje Dejtonskog sporazuma.

Novi, 17. izvještaj Vlade Republike Srpske koji je upućen Savjetu bezbjednosti UN, jučer je otpremljen uz propratno pismo predsjednika Milorada Dodika generalnom sekretaru UN Antoniju Guteresu povodom predstojeće debate u toj instituciji o situaciji u BiH.

U pismu je skrenuta pažnja na pokušaj Izetbegovića da jednostrano pokrene novi potupak protiv Srbije pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu uprkos protivljenju druga dva člana Predsjedništva BiH. Dodik je u pismu ocijenio da je Izetbegovićev potez bio provokativan pokušaj podrivanja legitimiteta RS-a i prava srpskog naroda, te da je postupao suprotno jasnom upozorenju Međunarodnog suda pravde.

U pismu se navodi da Republika Srpska apeluje da međunarodna zajednica osudi Izetbegovićev protivpravni pokušaj da prisvoji ovlaštenja koja su povjerena isključivo Predsjedništvu BiH, piše "Glas Srpske".

Iz -Republike Srpske su upozorili da je Tužilaštvo BiH otvorilo istragu protiv bivšeg zastupnika BiH pred Međunarodnim sudom pravde Sakiba Softića koji je neovlašteno predao zahtjev za reviziju, ali ne i protiv Izetbegovića koji je prekršio Ustav i po čijim je instrukcijama Softić postupao.

Stav predstavnika RS-a je da je ovo nepostupanje Tužilaštva BiH "dokaz političke pristrasnosti u korist bošnjačkih zvaničnika i politika i nepostojanja nezavisnosti".

U izvještaju se dodaje da su Izetbegović i njegovi pomagači iz međunarodne zajednice pokušali da podriju pravni status koji entiteti i konstitutivni narodi imaju na osnovu Dejtonskog sporazuma.

"Izetbegović je osporio legitimitet Republike Srpske tražeći zabranu obilježavanja Dana RS-a, proslave dana osnivanja Republike Srpske, koji se godinama i u miru obilježavao svake godine. Iako je Republika Srpska izmijenila zakone o tom danu da bi ih uskladila sa odlukom Ustavnog suda BiH, SDA i njeni saveznici su optužili RS da prkosi Ustavnom sudu", istaknuto je u izvještaju.

U tom dokumentu se navodi da su američki zvaničnici, podržavajući planove SDA protiv Republike Srpske, iznijeli zahtjeve zvaničnicima Republike Srpske koji su značili protivpravno uplitanje u unutrašnja pitanja BiH, te da su zaprijetili sankcijama ako isti ne budu ispunjeni.

Prema navodima tog dokumenta, administracija tada odlazećeg predsjednika SAD Baraka Obame provela je tu prijetnju u djelo posljednje sedmice na vlasti.

"SDA nastavlja da koristi Tužilaštvo BiH kao političko oružje protiv zvaničnika Republike Srpske", naveo je Dodik.

U pismu je naglašeno da RS, uprkos tvrdnjama SDA, ne traži otcjepljenje od BiH, već radi na realizaciji decentralizovanog dejtonskog sistema koji, kako je EU jasno rekla, nije prepreka članstvu zemlje u EU.

U pismu je istaknuto da su institucijama pravosuđa BiH potrebne duboke reforme, mjere na sprečavanju diskriminacije žrtava ratnih zločina na osnovu nacionalne pripadnosti i sprečavanje uplitanja politike u odluke Tužilaštva BiH.

Savjet bezbjednosti UN svake godine u prvoj polovini maja raspravlja o situaciji u BiH.

Redovan izvještaj Savjetu bezbjednosti o stanju u BiH trebalo bi da dostavi i visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko.

 

(Izvor: N1info.com)

Tagovi
Objavio: Sat, 29/04/2017 - 09:33

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top