Dodik ponovo o raspadu BiH: Neće Bošnjaci! Nije pitanje njihovo "neće", već naše "hoću", i šta mene briga za Schmidta i Njemačku!

dodik

Predložiću i smatram da iz Republike Srpske u jednoj ličnosti treba birati člana Predsjedništva BiH i predsjednika Republike i da predsjednik Republike po automatizmu bude član Predsjedništva. Mi imamo pravo da kažemo kako ćemo birati našeg člana Predsjedništva, istakao je Dodik

Milorad Dodik, predsjedavajući Predsjedništva BiH i lider SNSD-a, rekao je da će tokom predstojećih izmjena Izbornog zakona Bosne i Hercegovine predložiti da iz Republike Srpske u jednoj ličnosti treba birati člana Predsjedništva BiH i predsjednika Republike i da predsjednik Republike po automatizmu bude član Predsjedništva.

- Mi imamo pravo da kažemo kako ćemo birati našeg člana Predsjedništva i mislimo da predsjednik koji ima dinamiku i upoznat je sa svim detaljima za Republiku Srpsku treba da bude član Predsjedništva BiH, rekao je Dodik za Nezavisne.

JEDNO OD NAJAKTUELNIJIH POLITIČKIH PITANJA U BIH JE IZMJENA IZBORNOG ZAKONA I UGLAVNOM SE TO ODVIJA NA RELACIJI HDZ - SDA. GDJE JE REPUBLIKA SRPSKA U TIM PROCESIMA, JER ČINI SE DA NE UČESTVUJE U NJIMA?

- Loše ti se čini. Ozbiljna politika je bila da mi izađemo iz priče "Sejdić i Finci" i da mi ne budemo kolateral priče koja se dešava u FBiH. Rekli smo, u Srpskoj se bira jedan neposrednim glasanjem, izvolite završite svoj proces, a kad to definišete idemo da se dogovaramo o izmjeni Izbornog zakona. Veoma aktivno ćemo tu učestvovati i tu treba da učestvuju i vlast i opozicija, a nikako članovi CIK-a jer nisu legalni. Predložiću i smatram da iz Republike Srpske u jednoj ličnosti treba birati člana Predsjedništva BiH i predsjednika Republike i da predsjednik Republike po automatizmu bude član Predsjedništva. Mi imamo pravo da kažemo kako ćemo birati našeg člana Predsjedništva i mislimo da predsjednik koji ima dinamiku i upoznat je sa svim detaljima za Republiku Srpsku treba da bude član Predsjedništva BiH.

O tome je, kako je kazao razgovarano, ali smatra da u Republici Srpskoj treba da se postigne konsenzus o tome i da to "treba učiniti jer tako se Republika Srpska može više braniti". 

- Što se tiče BiH, sve više glasova ide ka tome da je ona eksperiment. BiH je zemlja koja je potpuno podijeljena i koja se raspada. BiH nije danas razgovarati o evropskim integracijama, zajedničkim institucijama, nego uspostaviti koncept mirnog razlaza koji bi trebalo da dovede do toga da narodi u BiH dođu do svojih teritorijalno-političkih jedinica uz obavezu da se to razgraniči mirno i da se obavežu na saradnju koja podrazumijeva nesmetan protok ljudi, robe i nekih drugih stvari, pa da vidimo da li tako kao posebne države možemo da uspostavimo jedinstven monetarni prostor pod uslovima koji odgovaraju svima, a ne samo jednoj strani.

Na pitanje da li zaista vjeruje da može doći do mirnog raspada BiH, Dodik je odgovorio: "To je realno".

DANAS, U OVIM OKOLNOSTIMA? BOŠNJACI NA TO NEĆE PRISTATI NIKAD.

- Da. Danas je realno. Neće Bošnjaci! Nije pitanje njihovo "neće", već naše "hoću". Sve više ljudi u Evropi i svijetu vidi da ovo ne ide nigdje, osim nekoliko pojedinaca koje plaćaju bošnjački i muslimanski lobiji po Americi i oni pričaju istu priču godinama. Međunarodna zajednica sada insistira na reformama kao što su VSTS i javne nabavke. Oni su to napravili, i taj VSTS i javne nabavke, i sada hoće da mi popravljamo njihove bljuvotine i onda kažu da je to vrhunska stvar na putu ka EU. Oni sada hoće da mi legalizujemo njihova kršenja Ustava, a mi to nećemo i insistiraćemo da se VSTS vrati pod nadležnost entiteta.

Govoreći o vraćanju nadležnosti Dodik je kazao kako vjeruje da je to moguće. Istakao je da je svjestan šta znači unutrašnji konsenzus, te da je on je važniji od međunarodnog...

Potvrdio je da tog konsenzusa u Republici Srpskoj nema, te poručio - čekaćemo.

Govorio je i o novom viskom predstavniku te kazao da je "bilo normalno da Republika Srpska reafirmiše svoju poziciju i kaže da ona bira visokog predstavnika, a potvrđuje Savjet bezbjednosti, i da kaže Republika Srpska ne prihvata visokog predstavnika, a Savjet bezbjednosti da ga ne potvrdi".

Istakao je kako vjeruje da može doći do toga da Savjet bezbjednosti ne prihvati novog visokog predstavnika (Christiana Schmidta), te dodao:

"Sada mogu reći da će doći do toga, a tome je doprinijela Narodna skupština Republike Srpske i šta mene briga za Schmidta i Njemačku. Pita li nas iko šta mi mislimo? Njemačka hoće opet da reafirmiše priču o BiH, a nama je dosta tih priča i ne želim svoj život da potrošim na neuspješne priče o BiH ili ti svoj".

U velikom intervjuu za Nezavisne novine, Dodik je govorio i o pandemiji koronavirusa, istakao je da zdravstveni sistem nije ugrožen, ali da su zdravstveni radsnici premoreni nabavci vakcina, Covax sistemu i tome kako je BiH prevarena, odnosu EU, Energetskoj zajednici jugoistočne Evrope, stanju u SNSD-u, odnosima sa opozicijom...