Dodik poslao tri pisma Amerikancima

Home

Dodik poslao tri pisma Amerikancima


Predsjednik entiteta Republike Srpske Milorad Dodik ovog ljeta uputio je tri pisma administraciji Donalda Trumpa u Washingtonu u kojima nudi saradnju kako bi mu bile skinute sankcije SAD-a, piše u današnjem broju beogradski nedeljnik NIN.

Prema izvorima tog lista, Dodiku je, nakon sankcija, politički manevarski prostor znatno sužen, rijetko gdje putuje, rijetko ko mu dolazi i na sceni je neka vrsta poluizolacije i njega i entiteta Republike Srpske.

List podsjeća da je Dodik u samo nekoliko dana odustao od dva referenduma, onom o nezavisnosti entiteta Republike Srpske koji nikada nije ni bio tema parlamenta ili bilo kojeg drugog organa RS-a i referenduma o Sudu i Tužilaštvu BiH koji je izglasan u NSRS bez podrške opozicije.

"Godinama ta odluka nije objavljena u Službenom glasniku i Dodik je time prijetio, ali kada je odluka „po sili zakona“ nedavno morala biti objavljena, on je brže-bolje rekao da će biti novo zasjedanje parlamenta RS i to će biti povučeno. Baš kako je tražio Hoyt Jee (američki čovjek za Balkan)", navodi list.

Dodaje se da ozbiljniji poznavaoci prilika vjeruju da "tu nečeg ima" jer Dodik ubrzano odustaje od referenduma, ne propušta gotovo nijednu priliku da lijepo priča o američkoj administraciji, a jedino još ima ozbiljne sukobe sa američkom ambasadorkom u BiH Maureen Cormack.

"Pokušava da djeluje kao čovjek koji zna neke važne stvari, pa sve češće govori da ona nije tumač američke spoljne politike, da uskoro ide i slično", navodi se u tekstu koji je potpisao dopisnik NIN-a iz Banjaluke Branislav Božić.

 

(Izvor: Bportal.ba/Nezavisne)

Tagovi
Objavio: Čet, 28/09/2017 - 18:54

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top