fbpx Dodik: Priča o "Islamskoj državi" je u Izetbegovićevoj "Islamskoj deklaraciji"

Dodik: Priča o "Islamskoj državi" je u Izetbegovićevoj "Islamskoj deklaraciji"

Home

Dodik: Priča o "Islamskoj državi" je u Izetbegovićevoj "Islamskoj deklaraciji"


Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je danas u Banjaluci da je Srpska bezbjednosno stabilna, iako postoje određeni izazovi i procjene da na njenoj teritoriji ima više od 100 radikalnih islamističkih grupa.

"Republika Srpska u bezbjednosnom smislu ima štetu što se nalazi u BiH. Međutim, resursi koje imamo su dovoljni da se suprotstavimo svim bezbjednosnim izazovima", rekao je Dodik novinarima, nakon što je na Fakultetu bezbjednosnih nauka održao predavanje o temi "Bezbjednosni izazovi u Republici Srpskoj i regionu".

On je istakao da je najvažniji izazov za Republiku Srpsku očuvanje i jačanje političke samostalnosti u okviru Dejtonskog mirovnog sporazuma.

"To sam rekao i studentima Fakulteta bezbjednosnih nauka, kao i da se mora raditi na jačanju institucija Republike Srpske. Srpska je danas institucionalno najkompaktnija u BiH i jedina ima kapacitet samoodrživosti za razliku od BiH i Federacije BiH", rekao je Dodik.

Predsjednik Srpske je podsjetio da je iz BiH znatan broj građana otišao da ratuje za "Islamsku državu".

"BiH u ovom pogledu prednjači i niko ne smije da isključi mogućnost povratka ovih ljudi sa ratišta u Sarajevo, a da već dan nakon toga budu na teritoriji Republike Srpske. U svemu ovome važno je što je Srpska pokazala sposobnost i efikasnost prilikom terorističkog napada u Zvroniku kada su spriječene šire posljedice", kaže Dodik.

On je naveo da se priča o "Islamskoj državi" najegzaktnije može naći u "Islamskoj deklaraciji" koju je napisao nekadašnji muslimanski lider Alija Izetbegović.

"Mnogi teroristički činovi u svijetu imaju značajnu poveznicu sa BiH, odnosno bošnjačkom političkom i bezbjednosnom strukturom. U BiH je tokom posljednjeg ratnog sukoba ušlo više od 4.000 mudžahedina, što dovoljno govori o svemu", rekao je Dodik.

On je ponovio da je međunarodni intervencionizam stvorio mnogo izazova i problema u BiH.

"Moramo se kretati na način da se Republika Srpska bori za svoj politički status i prava, ali da to ne bude razlog za nekoga ko bi mogao da upotrijebi masovnu silu prema Srpskoj", smatra Dodik.

Dekan Fakulteta bezbjednosnih nauka Univerziteta u Banjaluci Predrag Ćeranić ocijenio je da Republika Srpska u svim segmentima, pa i u bezbjednosnom, zna put i ima pravac kojeg mora da se drži.

"Na taj način će se najbolje suprotstaviti svim bezbjednosnim izazovima i prijetnjama kojima je izložena. Ovo je značajan dan za naše studente koji moraju znati sve vrijednosti sadašnjeg društva", rekao je Ćeranić.

On je napomenuo da je Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske opremljeno i obučeno da se suprotstavi svim bezbjednosnim izazovima, dodavši da bi upozorenja Velike Britanije o mogućnosti terorističkih napada u BiH trebalo shvatiti veoma ozbiljno.

Predavanju studentima na Fakultetu bezbjednosnih nauka prisustvovali su i ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač i rektor Univerziteta u Banjaluci Milan Mataruga. 

 

(Izvor: Nezavisne.com)

 

 
Tagovi
Objavio: Čet, 08/06/2017 - 14:34

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top