Dodik prijeti Šaroviću: Biće posljedica, pa neka izvoli

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik tvrdi da se predsjednik SDS-a Mirko Šarović brine za državu, a ne za entitet Republika Srpska jer želi da se zadrži na funkciji ministra spoljne trgovine i ekonomskih odnosa, gdje je, kako kaže, izvršio niz izdaja.

Povodom najave Šarovića de će od (predsjedavajućeg Predstavničkom doma Parlamenta BiH) Denisa Zvizdića zatražiti zakazivanje sjednice ovog doma, Dodik je rekao "neka oni to organizuju", prenosi N1.

"Mi nećemo smetati pa da vidimo šta će uraditi. Da vidimo šta je cilj, šta da funkcioniše, BiH?", upitao je Dodik.

Prema njegovim riječima, javnost ne smije da zaboravi da je Šarović, kada je došao u Narodnu skupštinu Republike Srpske, rekao "ne zanima me šta vi mislite".

"Njega ne zanima Narodna skupština, već sećija u Sarajevu i dogovor o tome. Neko ga je ohrabrio i tapšao po ramenu. Zamislite sada njega koji gura tu priču i lidera SDA Bakira Izetbegovića koji se sa njim dogovara i koji kaže `ovo je status quo`. Mene zanima stav Narodne skupštine i ono što kaže parlament RS-a ću poštovati", rekao je Dodik za RTRS.

Dodik je naveo da Šarović "ne smije da mrdne u Sarajevu mimo SNSD-a" i njega (Milorada Dodika) i da će "biti posljedica, pa neka izvoli".

"(Bivši član Predsjedništva BiH) Mladen Ivanić pričao je 2014. godine da će on blokirati ako u Savjet ministara ide SNSD, a ne njegova grupacija. Zamislite da onakav Ivanić nešto blokira. Šta mislite da ovakav Dodik može da uradi. Neka pokušaju, ja im kažem da ćemo blokirati sve i oni neće dobiti ništa. Dobićemo situaciju u kojoj BiH neće funkcionisati", poručio je Dodik.

Dodik je rekao da je pozivao na dogovor, da je SDS-u i PDP-u nudio zajedničku saradnju i zajednički nastup na nivou BiH.

"Nudio sam to i prije nekoliko godina i čak išao sa SDS-om samo da bi pokazao jedinstvo Republike Srpske u Sarajevu, da Izetbegović ne bi govorio da `njemu ne može entitet nešto reći`. Ja hoću da kaže jer je ovo naš entitet, ovo je naša država, nije njegovo. Šta on ima ovdje, nema šta da traži, on je tu marginalan i politički i na svaki drugi način. Ovo je Republike Srpska", rekao je Dodik.

On kaže da se javnost sjeća da je tadašnjem lideru SDS-a Vukoti Govedarici i predsjedniku PDP-a Branislavu Borenoviću nudio zajedničko učešće u vlasti BiH i da im stoji na raspolaganju po ministarsko mjesto, ali da su oni to odbili jer su, kako kaže, morali da izvrše neke prethodno preuzete obaveze.

"Ta spirala njihove izdaje dovela je do toga da su izgubili 50.000 glasova samo u jednom izbornom periodu od četiri godine zato što su se tako ponašali. Ne žalim ih, ovako kako se sada ponašaju izgubiće dodatno", naveo je Dodik, koji je predsjednik SNSD-a.

Dodik je rekao da je Šarović morao da preuzme SDS da bi ga devastirao i demontirao do kraja jer je to, kako je dodao, u interesu nekih koji tamo sa njim sjede.

"Ono što održava SNSD i mene jeste jasna politika i ja im kažem, `izvolite, mi nećemo ništa blokirati`. Evo pozivam sve ljude iz SNSD-a da ne blokiraju njihova 22 glasa u Parlamentu BiH. Da vidimo koja su to famozna 22 glasa - dva iz SDS-a, dva PDP-a i da bi bilo validno glasanje iz Republike Srpske, moraju da uzmu Adila Osmanovića kao peti glas. Evo izvolite, uzmite. To je još jedan egzaktan dokaz izdaje, ponovljene izdaje koju oni vrše", naveo je Dodik.

On je naglasio da Osmanović ništa dobro ne misli entitetu, ali da je istomišljenik sa Šarovićem, koji sebe pokušava da predstavi kao patriotu.

"Mi kažemo da nećemo da uđemo u vlast, nećemo da izdamo srpski nacionalni i državni interes. I onda kažu da se dogovaram sa Izetbegovićem. Šta se to dogovaram, ne bi on rekao to što je rekao, kao čeka on SNSD da nešto shvati. Prije će on nestati nego što će SNSD shvatiti onako kako on hoće", rekao je Dodik.

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine rekao je da njemu pokušavaju da nametnu obavezu da je odgovoran i za drugi dio BiH, što, kaže, nije.

"Odgovoran sam samo tamo gdje sam biran, ali kao čovjek nisam spreman da učinim bilo šta loše za Federaciju, da im spriječim projekte, da kažem da ovo neću... Oni me ne zanimaju. Što pamtim bošnjačkih imena to su iz nekog prethodnog perioda, ove nove nemam ni potrebu da pamtim. Imam odgovornost za Republiku Srpsku gdje sam biran, kao što je Trump biran u Americi i ima za nju odgovornost", naglasio je Dodik.

Dodik je rekao da na nivou BiH zastupa interese Republike Srpske i da nije spreman da od toga pravi farsu, kao što je to činio Ivanić, pa ode u akademiju SDA i onda optužuje njega kako sarađuje.

Komentarišući optužbe da SNSD i on koče 42 projekta koje čekaju na realizaciju, koji su vrijedni dvije milijarde, od čega 700 miliona za RS, Dodik je upitao zbog čega to vlast na nivou države nije učinila jer su za to imali četiri godine.

"Republika Srpska funkcioniše i naći će načina da obezbijedi sredstva. Prvo nas napadaju kada ovdje uzimamo kredite, a sada bi da te kredite puštaju. Naravno da to treba Republici Srpskoj, kao i Federaciji, ali je od tog novca važnije očuvanje prava na političko predstavljanje i legitiman izbor. U ovom slučaju je oboje ugroženo", naglasio je on.

Prema njegovim riječima, kada bi razmišljali politički, njima /Šaroviću i Borenoviću/ bi odgovaralo da sredstva ne dođu u entitet, pa da mogu da kažu da se RS ne razvija.

"Nije to ta priča, već neka druga, to je podvala. Oni misle da će pridobiti javnost u Republici Srpskoj pričom da oni `puštaju projekte`. Zbog čega su nas onda napadali kada smo pravili dogovore o kreditima. Zašto ne iskoriste mogućnost i ne traže da se objasni zbog čega se ne realizuju projekti. Primarno je nešto sasvim drugo", rekao je on.

Dodik je naveo da se oni lažno predstavljaju kao predstavnici naroda koji o njemu brinu.

"To nije ni njihova odgovornost. Oni su ovdje izgubili izbore i u opoziciji su i treba da djeluju na taj način. Za razliku od njih, za mene je važnije da se pravo na političko predstavljanje i legitimni izbor Republike Srpske očuva jer je to trajno pravo. Projekata će biti, i ovih i nekih drugih, i uglavnom neće biti izgubljeni. To u svakom slučaju prevazilazi interes i ono što bi Šarovića i Borenovića trebalo da brine", zaključio je Dodik.