Dodik pripadnicima Trećeg pješadijskog puka OSBiH: Vaša komanda je u Banjoj Luci

Predsjedavajući Predsjendištva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik ustvrdio je danas da je bila greška odluka o ukidanju Vojske Republike Srpske (RS), a pod pritiskom međunarodnog faktora formiranje Oružanih snaga BiH.

Naglasio je da će se do kraja poštovati odluka Narodne skupštine RS-a o vojnoj neutralnosti.

Tu odluku parlamenta RS iz 2017. godine, kako je rekao, treba poštovati i RS je odlučila da bude izvan bilo kojeg vojnog saveza, kako na istoku, tako i na zapadu.

– Nećemo dozvoliti da se bilo ko igra tim odlukama Narodne skupštine RS – kazao je Dodik govoreći danas u banjalučkoj Kasarni “Kozara”, na centralnoj svečanost obilježavanja Dana trećeg pješadijskog (RS) puka Oružanih snaga BiH i Dana Vojske RS.

Poštovat će, kaže, i Ustav BiH, ali i dodaje da, što se njega tiče, za pripadnike Trećeg pješadijskog (RS) puka Oružanih snaga BiH, koji baštini tradiciju bivše vojske RS, „vrhovna komanda je u Banjoj Luci“.

Dodik je ustvrdio da „vojska RS živi u srcima i dušama Srba te da će uvijek biti sposobni pripadnici Trećeg pješadinskoj puka Oružanih snaga BiH da brane slobodu RS i njenog naroda“, te da će uvijek stati iza njihovih zahtjeva.

Zatražio je od komande tog puka da na sljedećem obilježavanju više od polovine stroja bude obučeno u uniforme bivše Vojske RS, jer je to njihov dan.

Ponovio je da, ukoliko Srbi nemaju RS, nemaju slobode, prenosi Fokus.

Svečanostima u Kasari „Kozara“, koje su počele predajom raporta predsjedavajućem Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku, te intoniranjem himni BiH i RS, među gostima su bili i ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin te načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović.