Dodik prodaje avion, cijena pala za više od milion KM

Vazduhoplovni servis Republike Srpske, koji je u nadležnosti kabineta predsjednika Republike Srpske Milorad Dodik, donio je odluku o prodaji jednog od dva aviona.

Početna cijena za avion marke “cesna” tip C-500 je blizu 320.000 KM.

Za prodaju aviona registarskih oznaka E7-SBA, koji je proizveden 1980. godine, s osam sjedišta, određena je najniža početna cijena u iznosu od 318.378,65 KM, a avion će biti biti ponuđen na javnoj usmenoj licitaciji. Ova odluka je objavljena u Službenom glasniku RS.

Treba istaći da je prije nekoliko godina isti avion bio u prodaji, a tada je početna cijena iznosila neuporedivo više – blizu 1,5 miliona KM. Zainteresovanih kupaca nije bilo.

Direktor Vazduhoplovnog servisa RS, Sreten Ilić, za Klix.ba je potvrdio da se avion ponovo prodaje.

– Radi se o starom avionu koji nije aktivan već skoro 10 godina. Razmišljali smo da ga damo u muzej ili da ga stavimo pred neku ustanovu, ali onda smo odlučili da ga prodamo – izjavio je Ilić.

Nakon incidenta u vezi sa “cesnom” C-500,  kada su najviši zvaničnici RS 2006. godine prinudno sletjeli, avion je odvezen u Njemačku na remont. Nakon desetina hiljada maraka potrošenih na skladištenje i održavanje ovog aviona, odlučeno je da se proda s obzirom na to da se avion više ne može koristiti. Cijena remonta, prije nekoliko godina, nikada nije objavljena.

Druga “cesna” leti na ljetovališta

Vlada RS je prije toga odlučila za pet miliona dolara kupiti moderniju “cesnu”, tip C-525 koja se koristi i danas i koja je više puta bila tema medija u BiH s obzirom na to da se prošle godine vladinim avionom letjelo na ljetovališta u Grčku, Hrvatsku, ali i druga odredišta koja nisu bila najavljena među službenim putovanjima predstavnika Vlade i predsjednika RS.

Vazduhoplovni servis osnovan je uredbom Vlade RS kao zajednička stručna služba za obavljanje usluga prevoza na obavljanju službenih poslova predsjednika RS, Narodne skupštine i Vlade RS. Servis može obavljati poslove i za druge korisnike po odobrenju predsjednika Srpske.

Treba istaći da se avion, koji je 1999. godine vraćen iz Beograda, gdje je bio od početka rata, može pogledati na Aerodromu Banjaluka 10. maja 2018. godine u 10 sati, a licitacija će biti održana istog dana u 13 sati.

Pravo učešća na licitaciji imaju sve pravne i fizičke osobe koje u skladu sa zakonom mogu biti nosioci prava svojine u Bosni i Hercegovini, a koje su do roka naznačenog javnim konkursom uplatile kauciju u visini 10 odsto od najniže početne prodajne cijene predmetne pokretne stvari i čija uplata je do naznačenog roka ‘legla na žiroračun prodavca koji je naznačen u ovom javnom konkursu.

Ukoliko nijedan učesnik licitacije ne ponudi cijenu za pet odsto višu od utvrđene najniže početne prodajne cijene, smatraće se da ta licitacija nije uspjela te će se ponoviti.