Dodik protiv puta BiH ka NATO savezu

Home

Dodik protiv puta BiH ka NATO savezu


Kazao je da je ranije politika u RS-u u vezi s NATO savezom bila da nema kretanja ka tom vojnom savezu te smatra da RS mora biti jedinstvena u vezi s pitanjem knjiženja vojne imovine

Predsjednik Republika Srpske Milorad Dodik ponovio je danas u Trebinju da je za odbacivanje politike puta BiH ka NATO savezu.

 

Knjiženja vojne imovine

Zamjera toj vojnoj alijansi što se, kako je ustvrdio, miješa u unutrašnje stvari u BiH, pa i sada nakon odluke Ustavnog suda BiH kojom je odbijena apelacija Pravobranilaštva RS-a u predmetu vojne imovine Veliki Žep u Han Pijesku.

Dodik je rekao novinarima u Trebinju da je ranije politika u RS-u u vezi s NATO savezom bila da nema kretanja ka tom vojnom savezu te smatra da RS mora biti jedinstvena u vezi s pitanjem knjiženja vojne imovine.

Oni koji budu, kako je dodao, izbjegavali okupljanje o temi politike odbijanja NATO-a samo će "pokazat svoje pravo lice i politiku podaništva tom savezu i zapadu“. 

- Imamo situaciju da nas je NATO bombardovao, da je bacao osiromašeni uranijum na nas, te da se ne samo kao vojna, već i kao politička organizacija miješala se u unutrašnje stvari u BiH, a sada veoma vidljiv i aktuelan je primjer oko imovine na Han Pijesku i svega što se dešavalo u sudu - naveo je entitetski predsjednik, prenosi Fena. 

Politička odluka

Najavio je da će u narednom periodu sa svojim saradnicima raditi na tome da, kako kaže, objasni ljudima o čemu je ovdje riječ i šta je na djelu.

- A riječ je o kontinuitetu devastiranja RS-a, njenog statusa i njenih prava - tvrdi Milorad Dodik.

Entitetska premijerka Željka Cvijanović također je ustvrdila danas u Trebinju da je odluka Ustavnog suda BiH u vezi sa knjiženjem vojne imovine u Han Pijesku "politička odluka“ te da Zakon o obrani podrazumijeva da se postigne sporazum između strana u BiH, Vijeća ministara i dvije entitetske vlade o bilo kojem rješavanju problema u vezi sa imovinom.

Smatra da su "sudovi u BiH, ne samo Ustavni već i Sud BiH, često u funkciji kreiranja političkog stanja ili političkih odnosa, nastojeći tako da zamijene one koji treba da donose političke odluke“.

Dodala je da sudovi ne mogu da nadomjeste druge institucije vlasti.

 

(Izvor: Fena)

Tagovi
Objavio: Sat, 19/08/2017 - 19:54

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top