Dodik: Putin podržao teritorijalni integritet BiH

Predsjednik bh. entiteta Republika Srpska Milorad Dodik izjavio je kako je predsjednik Rusije Vladimir Putin "potvrdio podršku BiH i njenom teritorijalnom integritetu".

Dodik izjavio je da je sa Putinom danas razgovarao o novim projektima koje bi trebalo da otpočnu, prije svega o rekonstrukciji dvije termolektrane i pomoći u nabavci helikoptera za potrebe Civilne zaštite RS

"Postoji podrška svim tim projektima od predsjednika Rusije i postoji naravno i njegovo razumijevanje za našu političku situaciju u pogledu stalnih nastojanja da se Republika Srpska izloži pritiscima koji treba da devalviraju njena prava i nadležnosti", rekao je Dodik.

Dodik je istakao da je fasciniran činjenicom da je Putin sam ukazivao na te izazove koji mogu da budu opasni i potvrdio privrženost poštivanju međunarodnog prava i Dejtonskog mirovnog sporazuma.

"Putin je potvrdio podršku BiH i njenom teritorijalnom integritetu, ali isto tako ništa manje i podršku suverenim pravima koja Republika Srpska i entiteti imaju i to je poznata politika Ruske Federacije i njenog predsjednika", zaključio je Dodik.