Dodik: Republici Srpskoj stalo je da Srbija bude uvažavana

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik izjavio je da je na današnjem sastanku u Beogradu sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem razgovarao o razvoju situacije po pitanju Kosova i poručio da će Srbija i Republika Srpska nastaviti da djeluju jedinstveno i da daju jedinstvene odgovore.

"U svakom slučaju želim da kažem da ćemo nastaviti jedinstveno da djelujemo i da, što se mene tiče, dajemo jedinstvene odgovore na te izazove", rekao je Dodik u Ambasadi Rusije gdje je prisustvovao obilježavanju Dana branilaca otadžbine.

On kaže da stavovi i ponašanje onih koji su kreirali dugogodišnju krizu pokušavaju da ostanu isti, prenosi Srna.

"Dakle, ne želi se prihvatiti status Srbije i stavovi u pogledu rješavanja pitanja Kosova i Metohije i cijelog srpskog nacionalnog i državnog pitanja. I pokušaji da se ubrzaju stvari u vezi sa rješavanjem pitanja Kosmeta dolaze od onih koji žele da naprave rješenja koja nisu u skladu sa stavovima i interesima same Srbije", naveo je Dodik.

On kaže da u tom pogledu Srbi u Republici Srpskoj i on kao predsjedavajući Predsjedništva BiH imaju interes da veoma studiozno posmatraju razvoj ove situacije.

"Neprihvatljivo je danas da bilo kakvi pokušaji omalovažavanja Srbije i njenih državnih i nacionalnih interesa budu na sceni. Republici Srpskoj i srpskom narodu u cjelini veoma je stalo da Srbija bude uvažavana i da bude afirmisana sa stanovišta njenih interesa", rekao je Dodik.

On je poručio da se ne može napraviti vještačka barijera negdje na Drini i reći da je to neka druga država.

"Mi smo svi Srbi i jednako, iako to mnogi stranci ne razumiju, zainteresovani smo za pitanje kao što je Kosovo, kao i svi ljudi koji žive ovdje", rekao je Dodik.

On je naveo da je Vučića upoznao o situaciji u BiH, dodajući da u BiH postoji namjerna opstrukcija formiranja vlasti i želja da se izbaci srpska politička reprezentacija koja je dobijena na izborima.

"Mi smo konstituisali sve naše organe, ali ostaju Bošnjaci koji pokušavaju da zadrže staru strukturu nadajući se da će neki stranci doći nešto da urade u njihovu korist. Naravno, to je davno prošlo vrijeme", rekao je Dodik.

Dodik i Vučić sastali su se danas u Predsjedništvu Srbije gdje su razgovarali o svim strateškim pitanjima u vezi sa opstankom srpskog naroda.

Izvor: