Dodik: RS želi vojnu neutralnost i jačanje svoje autonomije

Home

Dodik: RS želi vojnu neutralnost i jačanje svoje autonomije


Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik upoznao je danas poslanika njemačkog parlamenta (Bundestag) Alexandera Neu s namjerom “da RS, kroz svoje najviše zakonodavno tijelo proglasi vojnu neutralnost”, ističući da RS-a dalje ostaje posvećena procesu evropskih integracija.

Prioritet RS je mir i stabilnost, a naš glavni politički cilj je jačanje autonomije koju je RS dobila međunarodnim sporazumom u Dejtonu – naglasio je Dodik tokom razgovora u Banjoj Luci.

Istaknuo je da su međunarodni intervencionizam, “koji je po pravilu išao na štetu RS-a, kao i stereotipi o njoj i Srbima, koji još opterećuju pojedine zapadne metropole, činjenice su sa kojima se također suočava taj bh. entitet”.

Na sastanku je bilo je riječi o plitičkim i ekonomskim pitanjima u RS, a, kako je saopćeno, Dodik je istakao da sve institucije entiteta funkcionišu.

On je gosta iz njemačkog parlamenta upoznao i s prirodom odnosa u samoj BiH, te “aspiracijama pojedinih etničkih grupa” i okvirom u kojem se tri naroda i dva entiteta mogu kretati, a definisani su Dejtonskim mirovnim sporazumom.

 

(Izvor: Fena)

Tagovi
Objavio: Pet, 01/09/2017 - 18:12

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top