Dodik s Vučićem u Beogradu: Politika Sarajeva je "kreni da nigdje ne stigneš"

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik danas je nakon sastanka u Beogradu s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem kazao je da bošnjačka stranka opstruira formiranje Vijeća ministara iz nepoznatih razloga.

"Kreni da nigdje ne stigneš je politika u Sarajevu. Republika Srpska je formirala vlast i spremni smo da konstituišemo organe na nivou BiH. Imamo preporuke i sa evropskog nivoa da to učinimo što prije, ali onda zapadnemo u nemogućnost koja se zove Sarajevo u kojem se uvijek kalkuliše nasitno. Zbog čega Bošnjaci opstruiraju i kažu polako, ne znam. Nemamo namjeru da vodimo politiku iz RS-a koja bi bila onemogućavanje funkcionisanja institucija", mišljenja je Dodik.

On je istakao da ne vidi razlog da i on radi u Sarajevu ako se Vijeće ministara BiH neće formirati jer FBiH nema šanse da u naredna tri ili četiri mjeseca dobije vlast. Napomenuo je kako je potrebno što prije implementirati izborne rezultate na nivou BiH

Predsjedavajući Predsjedništva BiH kazao je, komentarišući Kosovo, da međunarodni faktori dozvoljavaju drugim narodima pravo na samopredjeljenje te da je logika da se i Srbima u RS-u počne priznavati to pravo.

"U budućim političkim razgovorima treba ojača taj pristup jer smatram da je to legalno. Ne da bi se urušavao teritorijalni integritet BiH, već da srpski narod na prostoru BiH ima pravo kao i ljudi na sjeveru Kosova. To su teme koje će ostati dominantne u vremenima koja dolaze", poručio je Milorad Dodik.

Komentarišući odnose sa Srbijom kazao je da je važno i cijeloj BiH imati najbolje moguće odnose sa susjednom zemljom, koja se, prema Dodikovim riječima, pokazala kao stabilan partner.

"I ekonomski i na planu jačanja Dejtonskog mirovnog sporazuma. Vučić je nekoliko puta već rekao da se poštuje Dejtonski sporazum i teritorijalni integritet. Svaki dogovor unutar BiH će biti poštovan."

Dodik je kazao da BiH odbija necivilizacijsko uvođenje 100-postotnih carina iz Prištine. 

"BiH ostaje u statusu nepriznavanja Kosova kao nezavisne države. Dogovor Boegrada i Prištine ćemo poštovati i usmjeriti ka tome da se taj dogovor poštuje. Treba što prije ukinute takse što se traži širom BiH jer to kompletno urušava regionalnu sigurnost i stvara nove presedane."

Predsjedavajući Predsjedništva BiH smatra da je u narednom periodu bitno riješiti pitanje granice BiH i Srbije, te da je veoma bitno izgraditi autoput od Doboja do granice sa Srbijom na Drini. 

Vučić i Dodik su razgovarali i o izgradnji memorijalnog centra o stradanju Srba u Jasenovcu, a lokacija tog spomenika trebala bi biti u Donjoj Gradišci.


"Ono što je rekao Đukanović bilo je nepotrebno. Mislim da je to greška i da se Đukanović ne bi trebao stavljati u ulogu da drži predavanja srpskom narodu. Svjestan sam činjenice da određene službe Crne Gore rovare po RS-u i Hercegovini da destabilizuje taj dio. Neki funkcioneri su čak tražili i pripajanje jedne općine Crnoj Gori iako i ne graniče", dodao je Dodik.

Dodik se zahvalio Vučiću na velikoj pomoći koju Srbija pruža entitetu RS, što je istakao i predsjednik Srbije.

"Sutra će premijerka Ana Brnabić ići u Banja Luku i reći šta je Srbija izdvojila kao podršku RS-u kao dijelu BiH. Mi ćemo nastaviti s pomoći. Željeli bismo, a vjerujem da će on svojim utjecajem, sa ljudima iz RS-a i nedvosmislenim utjecajem sprovesti ideju da bude izgrađen najveći zajednički spomenik gdje žive većinski Srbi u Donjoj Gradišci sa mogućnošću najboljih video zapisa iz tog vremena", kazao je Vučić.