Dodik: U RS-u što prije treba održati referendum

Home

Dodik: U RS-u što prije treba održati referendum

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da bi u Republici Srpskoj što prije trebalo održati referendum o pristupanju BiH NATO-u.

Dodik je istakao da treba pokušati okupiti političke faktore Republike Srpske kako bi postigli konsenzus o sprovođenju referenduma sa pitanjem “Da li ste za to da BiH, odnosno Republika Srpska, bude članica NATO-a” i možda i sa drugim pitanjem “Da li ste za to da postoje Oružane snage BiH”.

“Počela je praksa da NATO jednog dana, kada ustanemo ujutru, može samo da saopšti da je BiH primljena u njegovo članstvo, a mi možemo da budemo zatečeni. Zato ćemo uraditi nekoliko stvari”, rekao je Dodik za “Sputnjik” i dodao da je jedna od njih postizanje konsenzusa u Srpskoj.

Predsjednik Srpske ističe da je najadekvatniji odgovor da se taj namjeravani, dogovoreni i opšteprihvaćeni referendum održi što prije i da narod u Republici Srpskoj kaže svoj stav.

Dodik naglašava da je referendum o pristupanju BiH NATO-u definitivna odluka Srpske, kako bi se njeni građani izjasnili o tim integracijama u trenutku kada budu došle na dnevni red.

“Mislim da nemamo razloga da oklijevamo, a razmišljamo i da se vratimo na poziciju referenduma o Sudu i Tužilaštvu BiH, koji smo spriječeni da sprovedemo velikom intervencijom Zapada”, istakao je Dodik.

On je pozvao zemlje članice Savjeta za sprovođenje mira u BiH da zaustave eroziju i nasilje koje se sprovodi u BiH u okviru sudova pod patronatom međunarodne zajednice i NATO-a.

Dodik je ocijenio da se NATO previše umiješao u unutrašnja pitanja u BiH i da kreira stvari tako da BiH bude formalno proglašena za člana tog saveza, bez pristanka Republike Srpske.

On je rekao da se time krši princip dobrovoljnog pristupanja NATO-u, a takva politika odgovara prvenstveno Bošnjacima, dok se Srpska dovodi pred svršen čin.

Dodik je naveo da ne postoji nijedna odluka u RS-u o učlanjenju u NATO, kao nijedna odluka nijednog organa u BiH o tome, mada postoje odluke koje su u vezi sa nekim politikama, kao što je za pristupanje MAP-u, što nije uključivanje u NATO, nego neka ranija faza.

“Međutim, promijenile su se okolnosti. Prije sedam do osam godina, kada se o tome u BiH intenzivno pričalo i kada je skoro postojao značajniji konsenzus o tome, i mi u RS-u se, imajući u vidu da je te 2006/2007. godine to bilo benigno pitanje, nismo ni suprotstavljali nekim procedurama, kao što je priča o NATO-u”, rekao je predsjednik Republike Srpske.

Međutim, kaže Dodik, sada je očigledno da BiH, bez volje Republike Srpske, želi da se “strpa u NATO” i u tom pogledu veoma je važno da se zna volja naroda.

“Ovi u BiH i NATO-u reći će da to nije stav Bosne. To nas ne zanima, nas zanima naš stav. Ako Republika Srpska na referendumu kaže da nema članstva u NATO-u, onda nema više nikakvih procedura oko toga. I to je obaveza i onima iz srpskog naroda koji možda misle da treba da se ide tamo”, rekao je Dodik.

Odgovarajući na pitanje zašto referendum baš u ovom trenutku, Dodik kaže da je čašu prelilo uplitanje suda koji ne postoji po Ustavu BiH, a koji presuđuje bez pravnog osnova.

“Nema nikakvog zakona o imovini u BiH, oni su iskoristili Sporazum o sukcesiji da bi donosili odluke i otimali vlasništvo nad zemljištem i imovinom Republike Srpske”, naglasio je Dodik.

Tome se, kako kaže, pridružila i NATO komanda u Sarajevu, čime je pokazala da nije za pravnu državu, uvažavanje unutrašnjih odnosa, već za kreiranje odnosa kakvi njima odgovaraju.

“Tome su se pridružili i OHR i drugi, koji pokušavaju da kažu da se odluke suda moraju sprovoditi bez obzira na činjenicu da je međunarodna zajednica nametnula taj sud i da u tom pogledu nema nikakav unutrašnji legitimitet”, kaže Dodik.

Na pitanje kada planira da organizuje referendum, Dodik je rekao da u Srpskoj postoji konsenzus o tome da se ne može kretati ka NATO-u, ali da vidi da u posljednje vrijeme neki traže “neke izlaze”.

Dodik je naveo da nije riječ samo o NATO-u, već da se dovodi u pitanje čitava BiH, te ocijenio da je sada stvoren model po kome, umjesto kao ranije da visoki predstavnik otima nadležnosti Republike Srpske, to sada u Ustavnom sudu BiH rade troje sudija stranaca i dva Bošnjaka, koji mogu da preglasavanjem srpskih i hrvatskih sudija donesu bilo koju odluku.

“A onda nama govore da takva odluka mora da bude poštovana. To će dovesti do atrofije bilo kakvih odnosa u BiH koja već duže vrijeme pokazuje nesposobnost da funkcioniše”, istakao je Dodik.

On je naglasio da se može saglasiti sa onima koji o BiH sve češće govore kao “propaloj” ili “razvaljenoj” državi.

Na pitanje kakvu reakciju međunarodne zajednice očekuje na eventualno sprovođenje referenduma, Dodik kaže da bi međunarodna zajednica “rekla da referendum nema snagu”.

“Ima snagu za nas. Mi to radimo zbog sebe. Hoćemo da na referendumu napravimo opštepolitičko jedinstvo i da odbacimo NATO kao naš put. To je definitivno ono što mislimo da treba da uradimo. Šta oni misle o tome? Naravno da im neće biti drago”, rekao je Dodik.

Predsjednik Srpske naveo je da međunarodna zajednica priznaje sve što je protiv Srba, te podsjetio na bošnjačko-hrvatski referendum 1. marta 1992. godine o secesiji BiH, na koji Srbi nisu izašli, a međunarodna zajednica ga je priznala.

Dodik je dodao da Srpska želi jasno da kaže da neće da ide putem NATO-a u uslovima kada je svijet polarizovan, kada bi to značilo svrstavanje na jednu stranu i podršku samo jednoj politici i kada bi to značilo gubitak značajnih zemalja prijatelja, koje nisu članice NATO-a, kao što su Rusija i neke druge zemlje.

On je istakao da Srpska ne želi to da izgubi, niti da se razlikuje od Srbije.

“Ako je Srbija proglasila neutralnost, onda ćemo i mi učiniti sve da Republika Srpska ostane u fokusu neutralnosti, mada mi moramo, imajući u vidu nastale okolnosti, umiješanost NATO-a u političke procese ovdje, da se izborimo na način na koji Srbija to nije radila. Moramo da idemo sa snagom koja je najvažnija, a to je snaga naroda”, naglasio je Dodik.

 

(Izvor: Srna)

Tagovi
Objavljeno: Pet, 18/08/2017 - 19:40

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top