Dodik u velikoj panici da će postati meta "Gulenista" u BiH: Naručeni tekst iz kabineta Predsjedavajućeg Predsjedništva BiH otkriva sve njegove strahove

Incident prilikom dolaska turskog predsjednika Recep Tayyip Erdogana sarajevskom aerodromu kada je došlo do tuče njegovog obezbjeđenja sa pripadnicima Granične policije BiH režiran je u Obavještajno-bezbjednosnoj agenciji BiH, pišu beogradske Večernje novosti, pozivajući se na strane diplomatske izvore u Sarajevu.

List blizak kabinetu Milorada Dodika i njegovih savjetnika ‘otkriva’ nevjerovatnu teoriju zavjere koja je navodno režirana u OSA, sa namjerom da Dodik postane živa meta ‘gulenista’ i diskriminisan kod zapadne međunarodne javnosti.

List piše da je sve smišljeno u OSA uz pomoć bezbjednjaka iz dvije ambasade i finansijsku pomoć nekoliko turskih biznismena, pripadnika organizacije ‘Hizmet’ odbjeglog turskog imama Fetulaha Gulena koje potražuje Turska, jer, prema Erdoganovim riječima, pripadaju terorističkoj organizaciji FETO. Kako se navodi, ovom ‘dobrodošlicom’ za Erdogana rukovodio je šef OSA Osman Mehmedagić Osmica, prenosi Hayat.ba.

Dalje se navodi da o akciji nije bio obaviješten ni direktor Granične policije BiH Zoran Galić, budući da su u njoj učestvovali isključivo granični policajci iz reda bošnjačkog naroda, prenosi Slobodna Bosna.

 - OBA je osmislila i da u ovu priču bude ubačen Milorad Dodik, koji nema nikakve odgovornosti u vezi sa gulenovcima u BiH, da bi ga tako diskriminisali kod zapadne međunarodne javnosti, a sa druge strane postavili i kao metu pred guleniste - rekli su izvori lista.

Večernje novosti navode i da je OSA odmah nakon sastanka članova Predsjedništava BiH sa Erdoganom, posredstvom pojedinih portala koje finansira i uređuje, plasirala lažnu vijest da je predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik obećao Erdoganu da će se potruditi da Turskoj što prije bude izručeno osam saradnika ‘Hizmeta’ koji žive u BiH.

List navodi i da je OBA, na nagovor bezbjednjaka iz dvije zapadne ambasade u Sarajevu, objavila ‘preko svojih novinara’ da bi ‘udovoljavanjem Erdoganovim zahtjevima vlasti u BiH rizikovale da ugroze saradnju sa zapadnim saveznicima koji ne podržavaju zahtjeve Turske za deportaciju Gulenovih pristalica’.

Odmah nakon razgovora sa Erdoganom Dodik je potvrdio novinarima da je u Predsjedništvu BiH razgovarano i o zahtjevu Turske za izručenjem članova terorističke organizacije FETO koji borave na području BiH te da je on spreman na saradnju u vezi s tim problemom.