Dodik: Uvoznici vakcina neće plaćati PDV jer je postalo važno po svaku cijenu je nabaviti

.
U Banjoj Luci je danas održana sjednica Izvršnog komiteta SNSD-a nakon čega se obratio Milorad Dodik i prokomentarisao političku situaciju.

Na Izvršnom komitetu SNSD-a koja je održana danas, utvrđen je prijedlog Zakona o ispitivanju porijekla imovine, koji je rađen po uzoru na Srbiju. Prijedlog će biti upućen svim strankama i vlasti i opozicije kako bi na kraju se našao i u Narodnoj skupštini RS-a.

 

Na Komitetu je bilo riječi i o političkoj situaciji u BiH, izmjenama Izbornog zakona, pandemiji, vakcinama, a za sljedeću sjednicu Milorad Dodik je najavio da će tema biti sigurnosna situacija.

 

Govoreći o vakcinama, on je kazao kako su na jučerašnjem sastanku članova Predsjedništva i entitetskih vlasti dogovorili da svi koji uvoze vakcinu budu oslobođeni PDV-a.

 

"Nije loše što smo to jučer dogovorili jer će se i sama vakcina davati građanima bez naknade. Sada je postalo po svaku cijenu važno dobiti vakcinu", rekao je Dodik.

 

On je komentarisao nedavni razovor lidera SDA i HDZ-a o Izbornom zakonu i vlasti u Federaciji BiH kazavši da je situacija složena, ali da Republika Srpska ima formiran svoj tim za izmjene tog Zakona, a čiji je stav jasan - ostaje se pri neposrednom izboru za srpskog člana.

 

Tegeltija postaje Dodikov savjetnik

 

Predsjedavajući Predsjedništva Milorad Dodik je potvrdio informaciju da će bivši predsjednik VSTV-a Milan Tegeltija biti njegov savjetnik za pravosuđe.

 

"Sinoć je napisano rješenje, on će se baviti pitanjima koja se tiču pravosuđa u BiH, ja smatram da je on spekulativno izbačen iz pravosuđa. Ovako će imati mogućnost da se bar informativno uključi u tu oblast", rekao je Dodik.

 

Dodao je još da se u pravosuđu priprema "nakaradna postavka za Srbe" i da mu je upravo iz tih razloga potreban neko ko će se time baviti i pratiti to.