Dodik: Vladajuća koalicija će imati zajedničke kandidate, nijedan organ BiH nije uveo sankcije Rusiji

.
Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik izjavio je danas kako je vladajuća koalicija u RS-u opredijeljena je za podršku zajedničkim kandidatima za pojedinačne funkcije na predstojećim Općim izborima.

 

Dodik je, nakon sastanka stranaka vladajuće koalicije u Banjoj Luci, rekao novinarima da je opredjeljenje svih da je to najbolje moguće i da su spremni za izbore te da ga raduje što je iskazano jedinstvo o svim pitanjima.

On je istakao da imaju namjeru da na izborima dobiju na svim nivoima te da je kolicija stava da se izbori održe 2. oktobra i da se ne prolongiraju.

Lider SNSD-a je rekao da je zadovoljan istraživanjima koja se ovih dana objavljuju da su ljudi ohrabreni pitanjima ekonomije i statusa Republike Srpske.

"Naša osnovna izborna pitanja bit će ekonomija i status Republike Srpske, Ustav BiH, Ustav Republike Srpske, borba protiv organizovanog kriminala i korupcije", napomenuo je Dodik.

On je rekao da je MUP RS-a u posljednje vrijeme bio veoma angažovan po pitanju borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije i da će to nastaviti da radi i ubuduće.

Kada je riječ o ekonomskoj situaciji, Dodik je rekao da je što se tiče budžeta i javnih obaveza situacija stabilna, što je omogućilo da se ide ka povećanju plata, penzija i drugih davanja za maj ove godine, koje će do kraja godine kumulativno iznositi oko 158 miliona KM.

"Podržali smo socijalne mjere koje treba da pruže podršku realnom sektoru", istakao je Dodik.

On je podsjetio da se za svako povećanje plata u realnom sektoru vrši povrat doprinosa za taj povećani dio, a za svakog novog zaposlenog radnika u realnom sektoru refundiraju se ukupno svi porezi i doprinosi koji se plaćaju po osnovu plate.

Dodik je najavio da će na nekom od narednih sastanaka vladajuće kolicije biti inovirani određeni elementi u vezi strategije za omladinsku politiku.

On je dodao da je politička situacija u RS-u stabilna, da je na sceni izborna kampanja, atmosfera je usmjerena ka tome, ali da institucije funkcionišu bez vidljivih problema.

Na niovu BiH, Dodik je naveo da ostaju na niovu zamrznutog i nedefinisanog stanja.

"Svima je jasno da BiH u kapacitetu i u okviru u kome je muslimanska politika podržana od nekih međunarodnih faktora ovih dana doživljava vrhunac i da je u tom pogledu to samo farsa koja neće moći biti održiva", istakao je Dodik.

On je rekao da je jedino rješenje za BiH da se svi politički faktori u BiH zajednički sastanu i pronađu rješenja za pitanja, a ne da se međunarodni intervencionizam proteže kroz mikro pitanja od entitetskog do lokalnog nivoa.

"To je neprihvatljivo i bez obzira na ukupnu atmosferu stvorenu u vezi sa sukobom u Ukrajini. Vladajuća koalicija stoji na pozicijama da neće učestvovati u donošenju bilo kakvih sankcija od strane BiH prema Ruskoj Federaciji", istakao je lider SNSD-a.

On je rekao da BiH ni na jednom nivou ustavom predviđenom za odlučivanje - Predsjedništvo BiH, Parlamentarna skupština i Vijeće ministara nije donijeta odluka da se uvedu sankcije Ruskoj Federaciji, istakavši da BiH formalno-pravno nije u stanju uvođenja sankcija prema Rusiji i da će to tako i ostati.

"Postoje neki neodgovorni faktori koji su negdje na forumima širom svijeta davali neodgovorne, nezakonite i neovlaštene izjave, ali to ne obavezuje jer nema odluka organa BiH o svemu tome", zaključio je Dodik.

Foto: RTRS