Amerikanci traže da Dodik zaustavi namještanje poslova Krajišniku

Kompanija „Podesta group LLC“ iz Sjedinjenih Američkih Država (SAD) tvrdi da se na tenderima preduzeća u RS-u favorizuje firma „Sarajevoinvest“ u vlasništvu porodice osuđenog ratnog zločinca Momčila Krajišnika, o čemu su uputili pismo članu Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku.

Pismo nezadovoljne američke firme otišlo je i na adrese predsjednice RS Željki Cvijanović, premijera RS Radovanu Viškoviću, ministarstava energetike i rudarstva i poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva RS, te „Elektroprivrede RS“ i „Šuma RS“.

U Obavještenju o uočenim nepravilnostima sa prijedlogom za preduzimanje aktivnosti, koje je ova američka kompanija uputila pomenutim osobama i institucijama, navodi se da su u toku poslovanja uočili veoma značajne napravilnosti i nezakonitosti, objavio je portal Capital.ba.

„Najprije želimo da vam skrenemo pažnju na nepravilnosti koje se odvijaju u praktičnoj primjeni Zakona o javnim nabavkama BiH. Primjetne su veoma izražene pojave nelojalne konkurencije i favorizovanja pojedinih „povlaštenih“ ponuđača, a na te pojave je izostala neophodna rekacija nosilaca vlasti na svim nivoima. Najeklatantniji primjer favorizovanja „povlaštenih“ ponuđača je dodjela ugovora konkurentskoj firmi „Sarajevoinvest“ u visini od 500.000 KM od strane „Elektrokrajine“, bez provođenja postupka javne konkurencije, a što se dogodilo krajem 2018. godine (nabavka impregnisanih TT stubova) i o čemu su svi relevantni činioci upoznati, a nikakve reakcije nije bilo, iako se radi o nezakonitosti koja predstavlja krivično djelo“, naveli su iz Podesta Group-e.

Dodali su da su izraženi primjeri da se u toku postupka javne nabavke mijenjaju tehnički uslovi i karakteristike tražene robe, kako bi se pogodovalo „Sarajevoinvestu“, a ugovorni organ traži i dobija robu slabijeg kvaliteta ispod standarda koji su traženi prvobitno. Kao primjer naveli su nabavku impregnisanih TT stubova u „Elektro-Hercegovini“ za 2019. godinu.

Takođe, istakli su primjer nabavke stubova kod „Elektrokrajine“, a kada je ugovor dodijeljen najpovoljnijem ponuđaču, ali je nakon žalbe „Sarajevoinvesta“ Kancelarija za razmatranje žalbi, suprotno prethodno zauzetoj praksi, prihvatila žalbu „Sarajevoinvesta“ i potvrdu koju je u prethodnim postupcima proglasila nepravilnom u konkretnom postupku prihvatila kao validnu?!?

„S tim u vezi podnesene su i krivične prijave protiv odgovornih lica u „Sarajevoinvestu“ i u komisiji, ali je reakcija nadležnih organa izostala. Takođe, u drugim slučajevima u kojima ugovorni organ ne bi dodijelio ugovor ponuđaču „Sarajevoinvest“, uvijek bi uslijedila žalba koja rezultira, bez izuzetka, ili poništenjem postupka ili dodjelom ugovora „Sarajevoinvestu“. Iz tog razloga, opravdano sumnjamo u pristrasnost komisije u korist „Sarajevoinvesta““, istaknuto je.

„Sarajevoinvest“ je, prema podacima iz privrednog registra, firma u vlasništvu porodice Momčila Krajišnika.

Podesta Group je u pismu navela i nepravilnosti i nezakonitosti u poslovanju „Šuma RS“ takođe ističući da favorizuju „Sarajevoinvest“ na štetu ostalih drvoprerađivača u BiH.

„Molimo sve institucije, da svako iz svoga djelokruga, analizira navode iz ovog dopisa i preduzme mjere i aktivnosti na spriječavanju opisanih pojava jer se radi o nedozvoljenim, protivzakonitim pojavama, koje imaju veliki značaj za kredibilitet tržišta i koje će u konačnici odvratiti sve potencijalne investitore od ulaganja u BiH i RS. Ovakve prakse, koje smo opisali, relativizuju sve ono dobro što je urađeno na privlačenju stranih investicija“, ističu u Podesta Group-i.

Predlažu da se, u vezi s primjerima koje su naveli, izvrši kontrola nabavki impregnisanih TT stubova u „Elektrokrajini“ „Elektro-Hercegovini“ i „Telekomunikacijama RS“, te utvrdi postojanje navedenih napravilnosti.

„Da se sankcionišu lica koja su odgovorna za počinjene nepravilnosti, kao i da se na odgovorajući način djeluje da se ubuduće spriječe uočene nezakonitosti. Da se izvrši kontrola poslovanja „Šuma RS“ sa „Sarajevoinvestom“ i da se utvrdi da li se poštuju odgovarajući pravilnici. Da se u slučaju nepoštovanja pravilnika i favorizovanja „Sarajevoinvesta“ sankcionišu lica koja su takve nezakonitosti počinili i omogućili, te da se pokrenu pravne procedure koje će obezbijediti naplatu od „Sarajevoinvest“ u korist „Šuma RS“ jer se radi o velikom riziku da preuzetu robu navedeni kupac nikad ne plati“, predlažu u Podesta Group-i.

Traže da se obezbijedi poštovanje zakona i zakonskih propisa, te poručuju da će o svemu obavijestiti Ambasadu SAD u BiH kao i stručne institucije koje prate poštovanje konkurentnosti na svjetskim tržištima.

Iz Podesta Group-e ističu da imaju investicije u preko 60 zemalja te da su u BiH i Republiku Srpsku investirali smo u prethodnom periodu u oblast drvne industrije kupovinom preduzeća „Meridijana“ Bijeljina.

Pismo upućeno zvaničnicima i institucijama prenosimo u nastavku u cjelosti.

Image