Dodik želi pojačati represiju: Niko ne smije ponižavati policajca

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je danas da je u tri mjeseca ove godine za tri i po puta veći priliv ilegalnih migranata koji su ušli u BiH nego prošle godine.

To govori, dodao je, da se moraju poboljšati akcioni planovi na rješavanju tog problema, ne u smislu represije, već, kako je rekao, zaštite ovog prostora.

Na tom planu, kazao je, radit će i policija RS-a.

"Policija RS-a je dokaz našeg postojanja i bezbjednosti, treba da bude obučena i sarađuje sa svim bezbjedosnim strukturama u BiH, Srbiji i šire u borbi protiv terorizma", rekao je Dodik.

Kazao je da obučenost i opremljenost policije mora da bude još bolja te odbacio napade na MUPRS-a.

"Niko ne smije ponižavati policajca", rekao je Dodik u obraćanju na proslavi 4. aprila Dana policije RS-a.

Entitetska predsjednica Željka Cvijanović je rekla da je RS-u potrebna organizovana, opremljena i dobro obučena policija, koja će biti u stanju da se izbori sa svim bezbjednosnim izazovima, uključujući i one najozbiljnije poput terorizma, kao i aktuelne migrantske krize.

"Da bismo odgovorili tom zadatku, potrebno je da sarađujemo s drugim policijama i bezbjednosnim agencijama u regionu i svijetu i ponosni smo na mnoge uspješne akcije koje su pripadnici MUP-a RS proveli zajedno s partnerima iz drugih zemalja - istakla je Cvijanović u obraćanju prisutnima. Ministar unutrašnjih poslova RS-a Dragan Lukač je rekao da je policija, posebno prošle godine, bila izložena napadima i kritikama na rad i postupanje, ali da će nastaviti da rade u skladu sa zakonom.

"Nećemo dozvoliti da nas ti napadi oslabe, kao ni pokušaji raznih reformi koje nalazimo u različitim najavama. MUPRS-a je jače od toga, izvan je dnevne politike i služi RS-u i svim njenim građanima... Udar na policiju je direktan udar na RS", rekao je on.

Za rezervi sastav policije je istakao da će imati ulogu na suzbijanju ilegalnih migranata, te pomoći stanovništvu tokom elementarnih nepogoda, prenosi Klix.

Istakao je da se policijski kadar podmalađuje. U policiju RS-a je, kaže, ušlo oko 800 mladih policajaca, 325 će započeti pripravnički staž u raznim organizacionim jednicama entitetske policije i podsjetio da je raspisan konkurs za 280 kadeta Policijske akademije.

Lukač je istakao da je starteški cilj obučena i profesionalna policija te da se radi na unaprijeđenju materijalnih uslova za njen rad, kako se ne bi, kako je naveo, ponovili napadi kao ranijih godina u Zvorniku i slične situacije.