Dodik želi zatvoriti granice BiH za migrante: Poduzet ćemo sve mjere kako bismo se zaštitili

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da podržava zaključke vlade da u tom bh. entitetu nema uslova za zbrinjavanje migranata, čije se pojačano prisustvo očekuje u narednom periodu.

On tvrdi da “oni koji su izazvali ovu krizu treba da snose odgovornost, a to je zapadna alijansa, koja je napravila probleme na Bliskom istoku, prije svega u Siriji”.

“Ove mjere nisu usmjere samo za zaštitu RS-a, nego i čitave teritorije BiH. Učinit ćemo sve da zaštitimo dosadašnji način života. Ne želimo promjene strukture stanovništva i poduzet ćemo sve mjere kako bismo zaštitili imovinu i ljude”, ustvrdio je entitetski predsjednik.

Podsjećajući da su granice za migrante ranije zatvorili Mađarska, Hrvatska, on je pozvao i nivo BiH da zatvori državnu granicu.

“Ako su sa druge strane dobronamjerni, onda će oni poduzeti zatvaranje granice za migrante i poduzet će mjere vraćanje migranata iz BiH”, rekao je Dodik, koji je danas prisustvovao posebnoj sjednici entitetske vlade u vezi s problemom migranata, koji se uskoro u pojačanom broju očekuju na bh. granicama.

Tvrdi i da, ukoliko BiH ne uspije zaštititi interese RS, onda RS nema koristi od takve države.

“Naći ćemo način da se odbranimo od najezde. Želimo da zaštitimo naš način života. Poduzet ćemo sve mjere zaštite naše imovine, naših prava, institucija i RS. Neka Zapad rješava ovo pitanje”, kazao je Dodik.

Vlada RS-a danas je, nakon razmatranja problema migranata, zaključila da neće prihvatiti nijednu samostalnu odluku Vijeća ministara BiH, ukoliko utvrđuje određene mjere koje se odnose na teritoriju RS-a.